V prostoru Skiareálu Klínovec se v úterý uskutečnilo prověřovací cvičení složek Integrovaného Záchranného Systému, nazvané „Lanovka 2016." Do akce šli společně hasičské jednotky Ústeckého a Karlovarského kraje.

„Při prověřovacím cvičení hasiči až na místě zjistí, že nejde o skutečnou událost. Předem se o něm neinformuje, uvedl Lukáš Marvan, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

Námětem cvičení byla porucha lanovky, kdy na jejích sedačkách uvízlo 80 lidí. Ty na místě zastoupili figuranti. Úkolem hasičských jednotek bylo dopravit cestující ze sedaček lanovky bezpečně na zem.

Cílem cvičení bylo prověřit dobu zásahu a časový sled při soustředění sil a prostředků v prostoru cvičení. Současně se ověřovala schopnost spolupráce složek IZS. Nacvičovalo se vytváření podmínek pro záchranné práce a bezpečnou činnost nasazených složek IZS.

Cvičení trvalo dvě a půl hodiny a zúčastnilo so ho osm hasičských jednotek. Čtyři z Ústeckého kraje a čtyři z Karlovarského kraje, Horská služba a Skiareál Klínovec.