„Konec! Stěhujeme se, když nám tu chtěj vypnout vodu a teplo!“ křikne přes ulici krátkovlasá blondýna ve středním věku. Slova patří Miroslavu Rozsypalovi, předsedovi několika společenství v jirkovských Ervěnicích.

Dva z domů se totiž kvůli kšeftování s chudobou potácejí na hraně bankrotu. O dodávky pitné vody má jeden z nich přijít s prvním březnovým dnem, druhý pár dní poté. Postihne to pět desítek domácností. „Je to průšvih!“ hořekuje Miroslav Rozsypal. „V domě v ulici Fr. Schmieda je na vodě dluh přes 70 tisíc, bohužel na účtu nejsou peníze,“ nastínil muž, který se snaží kvůli poctivě platícím odvrátit katastrofu. Rázný postup dodavatele ho mrzí. „Víme, že máme dluh, jenže si nemyslím, že je to na vypnutí vody. Chtěl jsem splátkový kalendář, ale to nám neumožnili,“ vadí mu. Ještě větší rána dopadne na obyvatele cihlového domu v ulici K. H. Máchy. Tady společenství dluží ČEZu přes 270 tisíc korun za dodávky tepla a teplé vody.

Ilustrační foto
Štěnice vysávají města. Hubení stojí obyvatele nervy i nemalé peníze

Jak k tomu došlo? Na těchto adresách se totiž rozmohlo kšeftování s chudobou, kdy majitelé bytů ubytovávají lidi, kteří jsou závislí na sociálních dávkách, a vybírají od nich vysoké poplatky. Neodvádějí peníze do fondu oprav a na zálohy, čímž společenství přivádějí do dluhů. Navíc do domů přivedli chudé i s jejich návyky. „Když jsme se sem před pěti lety nastěhovali, bydlely tu normální rodiny. Později se sem ale začali stěhovat sociálně slabí a všechno zničili,“ zoufá si Veronika Demeterová.

„Berou elektriku načerno a je tu bordel. Z oken lítají plínky, flašky, všechno,“ líčí žena, jež dosud bydlela právě v domě, který dluží statisíce za teplo. S mužem se stěhuje o kus dál.

Není na revize ani opravu střechy

Problém trápí Miroslava Rozsypala, který se snaží situaci držet v šesti ervěnických domech. V některých je předsedou, jinde místopředsedou či členem. Ve většině z nich je ale z velké části předsednictvo nuceno hospodařit tím stylem, že přesouvá pár tisíc korun z jedné hromádky na druhou, aby uspokojilo ty nejvíc křičící věřitele. Následkem toho není z čeho platit revize plynu či opravy střechy, do které prší, a nakonec už nezbývá ani na to nejzákladnější: zálohy na vodu a teplo. „Neumím si představit, co bude, až přijdou a otočí kohoutem. Kdo se o ty lidi bude starat?“ děsí se.

Společnost Severočeské vodovody a kanalizace potvrdila, že dodávky pitné vody skutečně přeruší, i to, že o uzavření splátkového kalendáře nemá zájem, protože společenství vlastníků jednotek Fr. Schmieda opakovaně neplatí včas sjednané zálohy.

Současný velín jirkovské městské policie už kapacitou nestačí
Na Jirkov dohlédne více kamer, strážníkům vypomůže veřejnost

Dům v ulici K. H. Máchy si udrží teplo už jen pár příštích dní. „Odběrateli byla 20. února odeslána výzva k úhradě pohledávek, součástí je upozornění na přerušení dodávek tepelné energie,“ potvrdil mluvčí Skupiny ČEZ Ota Schnepp.

Společenství ale na úhradu nemá. „Lidi tu zůstanou, dokud tu bude k žití, pak budou muset pryč. Dopadne to jako v ulici Osvobození, kde nakonec dům zbourali,“ zkonstatoval Rozsypal.

Problémem kšeftování s chudobou se má zabývat vláda na svém březnovém zasedání v Ústeckém kraji.