Provoz speciálních ochranných transformátorů zahájili v rozvodně v Hradci u Kadaně. Díky tomu mají čeští energetici v rukách spolehlivý chod celé elektrizační soustavy v zemi. Dosud ho narušovaly přetoky z Německa.

„Česká republika dlouhodobě upozorňuje na problém neplánovaných toků elektřiny jak při bilaterálních jednáních se zástupci německé vlády, tak i na úrovni Evropské unie,“ uvedl při oficiálním zahájení provozu ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. „Považuji za zásadní, že Česká energetická přenosová společnost (ČEPS) vedla dlouhodobá, ale úspěšná jednání s německou stranou o provozu transformátorů tak, aby byla zajištěna spolehlivost v celém regionu,“ dodal.

Vinobraní pohltilo Kadaň. Lidé ochutnávali, tančili a bavili se.
FOTO: Víno teklo proudem, cimbálovka lákala k tanci

Čtveřici obřích transformátorů testovali energetici v hradecké rozvodně od letošního ledna a s žádoucími výsledky. „Tyto stroje přispěly jen za první pololetí k omezování protékajícího výkonu přes naši přenosovou soustavu v 73 dnech,“ shrnula tisková mluvčí společnosti ČEPS Barbora Peterová.

Jeden z transformátorů pro rozvodnu v Hradci, který se loni v lednu převážel jako nadměrný náklad o váze téměř 450 tun z Lovosic, kam přicestoval lodí z Německa, přes Libčevesko, Postoloprtsko  a Žatecko a „nocoval“ u zóny Triangle.Zdroj: Deník/Libor ŽelinskýNejvětší výkon prokázaly, když dispečeři na začátku léta usměrňovali 23 odboček regulačního transformátoru z celkových 32. Důvodem byla vyhrocená provozní situace, kdy proudil na Balkán nedostatek elektrické energie a nedostatek pociťovala i Česká republika.

Na žádost německého provozovatele čeští energetici využili i opačnou regulaci v situaci, kdy bylo možné jejich soustavě odlehčit nuceným tokem do naší sítě. Takový přístup chtějí uplatňovat i v budoucnu, pokud to neohrozí spolehlivost dodávek elektřiny v Česku.

Série kritických situací

Potřebu zainventovat do nákupu transformátorů, ale také rozšíření rozvodny v Hradci u Kadaně, odstartovala před šesti lety série kritických situací. Tehdy český a německý provozovatel vyčerpali všechny dostupné prostředky pro usměrnění neplánovaných toků a česká soustava se blížila hranici kolapsu, aniž by měla možnost situaci ovlivnit. Podstatnou příčinou je překotná výstavba obnovitelných zdrojů energie zejména v severním Německu - v oblasti Baltského a Severního moře, odstavování jaderných zdrojů na jihu země a současně nedostatečná výstavba přenosových vedení.

Ilustrační foto - elektřina
V Hradci u Kadaně mají nové transformátory

Celkové investiční náklady na stavbu v rozvodně v Hradci u Kadaně dosáhly 1,588 miliardy korun. Provozem transformátorů však ČEPS mimo jiné šetří náklady na nápravná opatření na to aby udržel toky v bezpečné výši. „Bez nich by byly mezinárodní redispečinky mohutné a nákladné. Ušetříme tak desítky milionů korun ročně,“ přiblížil předseda představenstva ČEPS Jan Kalina.

Transformátor jako stavidloIlustrační snímekZdroj: DeníkJestliže si přenosovou soustavu představíme jako nádrž s mnoha přítoky a výpustěmi, funguje regulační transformátor jako stavidlo, které omezí či zvýší průtok danou výpustí. Omezení toku na jednom vedení způsobí přerozdělení toků. A protože elektřina proudí cestou nejmenšího odporu, část toků se přesune na jiná, méně zatížená vedení, čímž se vyloučí možné přetížení.