„Já tam nepůjdu, ještě by mi tam něco našli." Takový přístup dosud volilo asi čtyřicet procent žen, které odmítají mamografické vyšetření. Po oznámení Angeliny Jolie, že si kvůli vysokému riziku dala preventivně odstranit prsa, se ale zájem o screening značně zvýšil.

„Na preventivní vyšetření prsou jsem šla nedávno a musím přiznat, že to bylo díky Angelině," svěřuje se ani ne třicetiletá Iva Skálová z Chomutova. „Onemocnění prsou máme v rodině, takže pro svůj klid jsem preventivně šla a s výsledkem jsem spokojená," dodává. Angelina však zapůsobila i na starší dámy. „Když jsem slyšela o herečce, našla jsem si hned v dokladech, kdy jsem byla na mamografu naposledy. Dva roky a tři měsíce. Hned jsem se tedy objednala," říká třiapadesátiletá Alena

Zvýšený zájem registrují i doktoři Krajské zdravotní, která v kraji provozuje celkem pět nemocnic. Preventivní screening ale mají k dispozici jen lékaři v Chomutove. „Výrazně vyšší zájem jsme skutečně zaznamenali. Poptávka žen nyní naráží na limity center," informoval mluvčí rajské zdravotní Jiří Vondra. Kromě medializace rozhodnutí známé herečky, trend přičítá i následnému kroku některých zdravotních pojišťoven. „VZP do listopadu proplatí preventivní vyšetření na mamografu či ultrasonografii prsou i ženám, kterým ještě nebylo 45 let. Nebo pokud by po dosažení tohoto veku chtěly vyšetření podstoupit častěji," informoval mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldrich Tichý.

Žena si sice vyšetření nejdříve zaplatí, ale účet, který jí pracovníci screeningového centra vystaví, jí pak na pobočce pojišťovny zpětně proplatí. Mamografie stojí v chomutovském centru 600 korun a sonografie prsů pak 250 korun.

V Chomutově se mohou ženy objednávat buď osobně přímo v mamografickém centru nebo telefonicky na čísle 474 447 687. O zvýšen zájmu vypovídá i objednací doba. „Ta se v této chvíli pohybuje až okolo 3 měsíců," informovala doktorka Eva Mašínová z chomutovského mamografického centra s tím, že v současnosti v některých dnech zorganizovali odpolední provoz, aby uspokojili poptávku.

Zájem o prevenci, ale stoupá dlouhodobě. V roce 2011 provedli jen v Chomutově deset tisíc mamografií. Loni jich bylo ještě o dva tisíce více. „V letošním roce určitě vzroste počet mladých žen, které si hradí ultrazvukové vyšetření," dodala Eva Mašínová.