Když v lednu zavedlo město Chomutov bezplatnou dopravu důchodců a dárců krve na linkách MHD ve společném Dopravním podniku měst Chomutova a Jirkova, ptali se lidé z Jirkova, proč oni tu výhodu nemají. Od příští neděle už na tom budou obyvatelé obou měst stejně.

„Já jsem rád, často jezdím do Chomutova k lékaři. Zaparkovat u polikliniky je často problém. Navíc strážníci tam krouží s botičkami jako supi," vítá bezplatnou dopravu důchodce Václav Pechan z Jirkova.

Jirkovští radní chtěli bezplatnou přepravu před časem zavést také, ale chyběli jim peníze. „Teď se nám podařilo snížit náklady na MHD. Nově na dopravu přispíváme podle katastru. Díky tomu jsme ušetřili a tak jsme mohli přistoupit nejen k bezplatné přepravě důchodců a dárců, ale také posílit dopravu na horních sídlištích," vysvětlil Chomutovskému deníku starosta Jirkova Radek Štejnar.

Důchodci nyní platí za roční časový kupon tisíc korun, dobrovolní dárci krve pak běžné jízdné. Roční kupon je vyšel na 5 565 korun. „Předpokládáme, že na bezplatnou přepravu důchodců budeme muset vynaložit milion korun ročně. Pokud jde o dárce, tak podle příspěvků, které jim město na dopravu dávalo, to bude asi 150 000 korun," uvedl starosta. Přesto Jirkov nebude platit za MHD víc, než předchozí roky.

Kdo z obyvatel Jirkova má tedy nárok na bezplatnou přepravu v MHD?

„Člověk s trvalým pobytem v Jirkově, který je starší 70 let. Dále ti, kteří jsou držiteli těchto ocenění: Zlatá medaile Prof. Mudr Jana Janského, Zlatý kříž Českého červeného kříže 1., 2. nebo 3. třídy a plakety České červeného kříže Dar krve dar života," uvedl mluvčí radnice Josef Dušek.

Nyní již jen stačí, aby si důchodci a dárci vyřídili potřebné náležitosti v přepravních kancelářích v Jirkově či Chomutově.

Pokud již tito lidé mají BUSkartu, stačí s sebou předložit v kanceláři občanský průkaz, případně také doklad o dárcovství krve. Na kartu jim zde nahrají bezplatný profil. Kartu stejně jako doteď budou lidé přikládat k terminálu při nástupu do autobusů či trolejbusů, ale nebudou se z ní odečítat peníze.

Pokud někdo kartu nemá, může o ni v přepravní kanceláři požádat. Stačí vyplnit formulář, přinést si fotografii a zaplatit poplatek za vydání karty.