Především hnutí PRO Chomutov, které s nimi coby vítěz voleb podepsalo spolupráci, to však od lidí pěkně schytalo. A to právě kvůli spojení s KSČM. Jak se na to dívá lídr chomutovských komunistů Ladislav Drlý? „My už jsme na útoky zvyklí," říká.

Pojďme to vzít od začátku. Těsně po volbách se mluvilo o tom, že je jasná dvojice ČSSD a KSČM, která potřebuje třetího partnera pro dostatek hlasů. Bylo to tak?
My jsme na začátku chtěli poměrné zastoupení, jak jsme to měli v programu (všechny strany by měli své kandidáty v radě podle toho, jak dopadly ve volbách pozn.red.). Sociální demokracie byla ochotna na to přistoupit. Problém byl, že z minulosti přetrvává obrovská averze mezi ČSSD a PRO Chomutov, takže od nich zaznělo kategorické „ne". A řekněme si otevřeně, že je to kvůli některým lidem, které sociální demokracie měla na kandidátce a byli zvoleni.

Jak se povolební vyjednávání vyvíjelo potom?
Pak jsme dostali nabídku od PRO Chomutova, abychom utvořili koalici s nimi a hnutím ANO.

Počkejte, to bylo takhle rychlé? Odmítli poměrné zastoupení, protože nechtěli v radě sociální demokracii a hned přišli s nabídkou jiné koalice?
Nebylo to hned na prvním jednání. Až na těch následných.

Zachraňujeme město

Ladislav Drlý (KSČM) navrhl pozemky neprodávat Katumbě a vypsat nový záměr. Zastupitelstvo návrh schválilo.Přesto bylo sestavení koalice poměrně rychlé. Měli jste vůbec někdy pocit, že jako komunisté míříte do opozice?
Tohle riziko je tady vždycky. Mohla vzniknout koalice PRO Chomutov, ANO a Nový Sever…

…o které se diskutovalo nejvíc…
Ano, o tom se diskutovalo nejvíc. Ale vezměte si, jak by potom vypadalo uspořádání koalice a opozice a promítněte si do toho konkrétní lidi a to, jaké zkušenosti mají s komunální politikou na jedné a na druhé straně (vládli by „nováčci", zatímco kritizovali by je ostřílení politici pozn.red.). Pro Chomutov by to byla vražedná kombinace, město by se dál zmítalo v nepokojích a v pokusech tuto koalici svrhnout. Takže to, jak to dopadlo, je jediné možné rozumné řešení, pokud chceme v Chomutově dosáhnout nějakých změn.

A myslíte že to tak vnímá i PRO Chomutov i ANO? Jejich vyjádření zatím byla, že spolupráce s vámi je spíš "sňatek z rozumu", že to prostě jinak nešlo…
My jsme přesvědčeni, že do naší trojice přinášíme zkušenosti. Jsme už ostřílení matadoři, víme, o čem komunální politika je, víme, co si můžeme dovolit a co ne.

Vždyť i většina lidí zvolených za PRO Chomutov už v zastupitelstvu zasedala…
To ano, ale byli tam ze strany opozice, zatímco my teď dva roky vládneme na kraji z pozice vládnoucí strany. Takže víme, že jsou v tom dost významné rozdíly.

Jaké rozdíly? V čem?
Ono je jednoduché dělat opozici a kritizovat to, co se vám hodí. Ale když máte předkládat vlastní návrhy a sám řídit, to už je o ničem jiném. Sedněte si do auta jako spolujezdec a pak jako řidič. Jako spolujezdec můžete kritizovat, radit, ale odpovědnost bude mít vždycky jen ten, co sedí za volantem.

Takže máte pocit, že město zachraňujete od "vražedné povolební kombinace"?
Ano.

Až takhle si to troufáte říci?
Ano, až takhle. Vezměte si, že pokud bychom na tu koalici nekývli, zůstalo by jen PRO Chomutov a ANO. Protože tam byly výhrady i proti Novému Severu. Zůstalo by šestnáct zastupitelů. Na druhé straně by se to také nesložilo, protože Nový Sever je výrazně proti nám.

Co třeba koalice ČSSD a Nový Sever s vaší tichou podporou?
My jsme vyhlásili, že pokud s námi bude chtít někdo spolupracovat, tak ať je to veřejné. Tichou podporu jsme vyloučili. Ale tenhle návrh u nás na stole ani nebyl.

Takže se neberete jako poslední do party? Jako strana, kterou ta silná dvojice víc potřebuje než chce?
Nebereme. Rozhodně si to nechceme ty čtyři roky jen odsedět a odmávat návrhy, které předloží silnější strany. Chceme být aktivně zapojení do života ve městě.

Kritizují nás, ale nic o nás nevědí

Po ohlášení spolupráce se strhla velká diskuze o tom, že se k moci vrací komunisté. Nejvíc si to asi schytal PRO Chomutov. Bavili jste se o tom, že taková kritika asi přijde?
Pro nás to není žádná novinka, my už jsme na útoky zvyklí. Většinou jdou od lidí, kteří nevědí, co politika znamená. Jen slyší KSČM a už mají rudo před očima. A co se týká PRO Chomutov a ANO, ti to diskutovali v rámci svých hnutí.

A jak to vnímáte vy? Asi to nějaký důvod má, že se proti vám zvedne tak hlasitá vlna kritiky…
Jak říkám jsou to lidé, kteří neví o práci komunistů v chomutovském zastupitelstvu vůbec nic. Vyčítají nám třeba podporu pronájmu Kamencového jezera a nevědí, že jsme byli jediní, kteří se svou kritiku snažili dotáhnout do konce, a to až u Evropské komise. Skutečně řada lidí neví, o čem je řeč.

Ale nemusí přece jít o práci chomutovských zastupitelů. Jste pokračovateli KSČ, s jejímž režimem mají hlavně pamětníci špatné zkušenosti. Nemyslíte?
Je to možné, ale velká kritika zaznívá i od mladých, kteří o nás nevědí vůbec nic. Všechno mají z doslechu a když se v televizi podívají na nějaký dokumentární pořad, který je vyloženě koncipovaný proti nám, tak si holt udělají takový úsudek, jaký si udělají.

Ale takové dokumenty ilustrují praktiky strany, na kterou KSČM navazuje, vy jste se nikdy těch ideologických kořenů nezřekli…


Ale proč se zříkat idee?! Ona se každá myšlenka dá zneužít, pokud se jí chopí špatní lidé. A to se u nás s myšlenkou komunismu stalo. Dostali se za nás k moci lidé, kteří se naučili pár frází z Marxe, Engelse a Lenina a chovali se tak, že jen bouchli do stolu s výkřikem „poslyš, soudruhu, ty neuznáváš tohle, co řekl soudruh Lenin?". Na to jsme doplatili.

(Následovala krátká výměna názorů o komunistické politice v obecné rovině, která s rozhovorem o dění v Chomutově neměla nic společného, proto ji vynecháváme…)

Kamencové jezero zpátky městu

Zpátky k chomutovské politice. Brousí se nějak koalice? Už máte třeba jasno, kdo bude náměstek primátora?
My jsme se dohodli, že prioritu bude mít sestavení programového prohlášení. Ty personální věci necháváme na později. Nakonec pořád je ve hře možné opakování voleb. Buď v celém městě nebo v některých okrscích. Domlouvání o tom „kdo kam" je v tuto chvíli podružné, pro nás je priorita program nové koalice. Můžeme ho využít i u opakovaných voleb, oslovit lidi s tím „jdete znovu k volbám, my vám nabízíme tohle…"

Co chcete do programového prohlášení prosadit za svou stranu?
Já myslím, že se tam dostane téměř všechno z programových prohlášení všech tří stran. Jediné, co se tam nedostane od nás, je zmíněné poměrné zastoupení.

Můžete tedy říct něco z programu?
Určitě větší informovanost lidí, co se ve městě děje a co se chystá. Chomutov má celou řadu koncepcí, které jsou sice zavěšené na webu města, ale nikdo s nimi nepracuje. Chceme je lidem představit, informovat je o tom, jak se naplňují a pokud jsou někde problémy, tak ty koncepce aktualizovat.

A můžete říci něco konkrétního? Třeba některé strany měly v programu, že chtějí vrátit Kamencové jezero zpět do správy města…
My to tam měli také. Máme stanovisko Evropské komise, že podnájem Kamencového jezera není ve skutečnosti podnájmem, ale je to udělení koncese. Na to se sice evropské zákony nevztahují, ale podle těch českých může koncesi udělit pouze stát, kraj nebo obec. Ale nemůže ji přidělit žádná organizace (Kamencové jezero podnajímá společnost Kultura a sport, s.r.o. pozn.red.). Takže tvrdíme, že je neplatná od samého začátku.

Když jste zmínil opakované volby mohly by podle vás ještě zamíchat kartami?
Jsou to volby, výsledky mohou být všelijaké. Já nemám obavy z opakovaných voleb, spíš z předvolební hysterie. Bojím se, že strany, které neuspěly a mají šanci se nějak rehabilitovat, tak svojí šanci využijí a bude to vzájemné kydání špíny jeden na druhého.

Opozici dáme i místa v dozorčích radách

Opoziční zastupitel Ladislav Drlý při diskuzi na prezentaci IPRM v městském divadle. Nechal jste se už také slyšet, že se chcete k opozici chovat jinak. Lépe, než se koalice chovala k vám. Co tím máte na mysli?
To má hlubší historii. Když ještě vládla jen ODS a ČSSD, za času Ivany Řápkové, tak opozice neměla vůbec možnost dostat se k údajům nebo podílet se na práci v komisích a výborech. Tedy kromě kontrolních a finančního výboru, kde je všemi dodržovaná tradice, že opozice jim předsedá. Za vlády Mareše došlo k určitému zlepšení. I když popravdě nevím, jestli to bylo dobrovolné nebo to bylo tím, že koalice měla jen těsnou většinu osmnácti hlasů. Pak totiž potřebovala, aby návrhy podpořil i někdo další. Takhle jsme fungovali my za podmínky, že opozice bude mít větší zastoupení v komisích a výborech.

A jak se k tomu tedy chcete postavit vy?
My bychom chtěli jít ještě dál. Nechceme opozici nabídnout jen výbory a komise, ale i dozorčí rady v městských organizacích. Aby se mohli přesvědčit, že řízení města v těch organizacích jde správným směrem.

Což třeba pro sociální demokraty nebude žádná novinka, ti už tam často sedí. Ale dobře když už jsme u spolupráce s opozicí umíte si představit jednání s Novým Severem, který se proti komunistům jasně vymezil?
Co se týče Nového Severu, nebudeme s nimi asi jednat jako s hnutím, ale jednotlivce se budeme snažit zapojit do dění na městě. Nakonec nemůžeme ignorovat určitou část života ve městě, kde mají oni velké zkušenosti. A musíme také pracovat v širokém spektru názorů. On takový konflikt názorů může vést k tomu, že se najde optimální řešení, na který by nepřišla jedna ani druhá strana.

A co naopak? Umíte si představit, že budete na kraji spolupracovat s ČSSD, zatímco ve městě ji budete mít proti sobě jako opozici?
Vždyť už to teď dva roky fungovalo, jen v opačném gardu.

A nestalo se, že jste si vyčítali, že prosazujete něco jiného na kraji a pak něco jiného na městě?
Ne. Vždyť o tom to není. Řeší se konkrétní věci a konkrétní problémy. Naopak budeme mít výhodu, že můžeme přenášet informace z kraje na město a z města na kraj.

A umíte si představit, že kraj bude mít třeba nějaký záměr s Krajskou zdravotní, který se nebude líbit městu? Na čí straně pak budete?
To jsou otázky, které budeme řešit případ od případu. Ale jeden takový už tady byl. Krajská zdravotní chtěla upravit nájezd k chirurgii nemocnice a stanovisko města bylo, že by přišlo o parkovací plochy, takže jsme se nedomluvili. Uvidíme, jestli se to nějak pohne s novým složením zastupitelstva.