Už příští rok

Na domcích pro seniory se už asi měsíc pracuje, včera nicméně položil starosta Račetic Vlastislav Hofman společně s hosty základní kámen. Domky vyjdou na 140 milionů korun, hotové by měly být v lednu příštího roku. „Už v únoru by se mohli začít senioři stěhovat, domy už budou vybavené,“ vysvětlil starosta.

Zájem i z Německa

Mezi lidmi je o venkovské bydlení zájem. Přestože zprávy a zmínky o tomto projektu se dostávají k široké veřejnosti až v těchto dnech, starosta mluví dosud zhruba o 60 zájemcích. „Dokonce je zájem i ze strany německých seniorů,“ řekl. Bydlení je v tomto ohledu tak otevřeno každému.

Se psem i kočkou

Rostoucí domky na okraji vesnice přitom na pohled nebudou mít s klasickými domovy pro seniory příliš společného. Nízké, oddělené domy rodinného typu připomínají od pohledu spíše moderní satelit velké obce a že jde o nějaký celek, prozradí jen závora, která bude u vstupu do areálu. Vizuálně tak domy do obce zapadnou. Uvnitř areálu bude taktéž jedna administrativní budova, kde bude zázemí pro lékaře a další služby. Charakter staveb navíc umožní, aby si senioři sebou vzali domácího mazlíčka, což bývá jinde problémem.

Práce pro místní ženy

Proč se vůbec v Račeticích pustili do takového projektu? Důvodů bylo hned několik. „Jednak víme, že takové bydlení pomůže řadě seniorů, kteří mají často jen malou šanci se dostat do některého z přeplněných domovů. Hlavně ale podpoříme zaměstnanost. Projekt dá práci zhruba stovce žen,“ řekl starosta. Podle jeho slov je zájem o zaměstnaní v domovech velký, zájemci o práci pochází ze širokého okolí. Pro Račetice z projektu plyne ale ještě jedna podstatná věc počet obyvatel překročí díky seniorům číslo pět set, což umožní obci žádat o „zajímavější“ dotační tituly.

Jak bude areál v Račeticích vypadat?
- V areálu bude 12 domů, každý se sedmi byty pro 2 - 3 důchodce. Byty mají vlastní sociální vybavení a kuchyňku. Postaví se i jedna správní budova s jídelnou, zázemím pro lékaře a personál.

- Areál pojme 192 seniorů, starat se o ně bude 102 zaměstnanců. Obyvatelé budou mít možnost chovat v areálu psa nebo kočku.