Nejen profesionální hasiči trénují záchranu tonoucího, pod kterým se právě probořil led. Výcvikem si během uplynulého víkendu prošlo také jedenáct dobrovolných hasičů z Mašťova.V rámci pravidelné odborné přípravy procházejí tamní dobrovolní hasiči nácviky různých situací. „Záchranu tonoucího v probořeném ledu jsme ale zkoušeli poprvé," přiblížil velitel jednotky SDHO Mašťov David Slunéčko. Reálná šance, že by se jednotka Mašťov dostala k takovéto události je přitom poměrně vysoká. Zimní sporty na zamrzlé vodní hladině jsou v lokalitě kolem města Mašťova velmi oblíbené, bohužel poslední roky nejsou zimy tak chladné a tak nosnost ledu není vysoká.

Každý z členů jednotky si za pomocí nastavovacího žebříku, házecích pytlíků s plovoucím lanem a záchranných vest vyzkoušel vyprostit tonoucího a následně jej transportovat na pevný břeh. Hasiči tak použili jen pomůcky, které mají běžně k dispozici.

K prvnímu cvičení si vybrali hned jedny z nejtěžších podmínek. „Cvičili jsme na nezralém a pórovitém ledu, na jehož povrchu byl rozbředlý sníh. To je snad ta nejhorší možná kombinace, do které se může jak tonoucí, tak i zachránce dostat," prozradil Slunéčko, který pevně doufá, že se do takovéto situace Mašťovští hasiči nikdy nedostanou.