Volba proběhla v hráčské kabině za zavřenými dveřmi ve čtvrtek a v pátek v rámci zahájení sezony v průběhu akce Season opening byl Bartečko přítomným divákům jako nový kapitán týmu i oficiálně představen.

Místo kapitána se uvolnilo po odchodu Milana Krafta, který skončil po loňské sezoně u Pirátů a současně ukončil svou hokejovou kariéru. Ztrátou kapitána vyvstala otázka, kdo ho v této funkci nahradí. Během přípravných zápasů na novou sezonu se v jednotlivých utkáních střídali nejzkušenější hráči týmu. Trenér Jiří Čelanský už v té době plánoval, že kapitán bude vybrán až před začátkem extraligových bojů a trenérský triumvirát do volby zasahovat nebude. „Až před začátkem sezony bude vybrán nový kapitán týmu. Necháme to na hráčích, ať si ho zvolí sami. Kapitána nebudeme určovat z pozice trenérů," komentoval trenér a současně sportovní manažer Pirátů volbu kapitána.

A jaké ambice avizoval nový kapitán Pirátů po příchodě k týmu? „Naším cílem je dostat se do play off, hrát dobrý hokej a potěšit chomutovského fanouška," hlásil odhodlaně. Ľuboš Bartečko. Teď tato slova bude moct slovenský světoběžník naplnit i v nové funkci.

Extraligová premiéra v roli kapitána čeká hráče č. 23 v pátek 13. září v Karlových Varech, domácím fanouškům se představí s kapitánským „céčkem" na prsou poprvé v neděli 15. záři v duelu se Spartou Praha.