Nevyužívaný technologický park v Cihlářské ulici v Chomutově, který proslul jako podnikatelský inkubátor, brzy obsadí studenti střední školy. Areál od města koupil Ústecký kraj, aby se tam mohla přestěhovat údlická Střední škola technická, gastronomická a automobilní, jíž je zřizovatelem. Více než čtyřem stovkám studentů tak odpadne složité přejíždění mezi Chomutovem a Údlicemi.

„Naše škola má čtyři střediska v Chomutově, Údlicích, Jirkově a v Kadani. V Údlicích je středisko zaměřené především na gastro-obory, kde se učí pekaři, cukráři, řezníci-uzenáři, ale také zemědělské a další obory. Potíž je, že teoretická část výuky probíhá v Údlicích a praktická v Chomutově," nastínil zástupce ředitele Jiří Mladý. A v tom je právě kámen úrazu. „Tím, že žáci musí na teorii do Údlic dojíždět, platí dopravu dvakrát. Navíc všichni nejsou z Chomutova, kde je dobrý dosah městské hromadné dopravy, jezdí také z vesnic," popsal složitost situace Mladý. „Myslím, že i to je důvod poklesu zájmu o gastro-obory," domnívá se.

Jakmile se údlické středisko přestěhuje do prostor po technologickém parku, bude možné sladit výuku bez přejezdů. Studenti to budou mít na praxi do Václavské ulice jen 300 metrů a na vlak i autobus se dostanou během pár minut.

Přestěhování školy do Chomutova vřele vítá i vedení magistrátu.

Areál v Cihlářské ulici, který sestává z pěti pavilonů, sloužil do konce osmdesátých let jako základní škola. Poté se přeměnil v technologický park, kde sídlila například Okresní hospodářská komora, Vzdělávací společnost EDOS, Hospodářská a sociální rad Chomutovska a další společnosti. Jenže nikdy úplně neprosperoval.

„K radosti města o něj projevil zájem kraj, který ho koupil za 19,5 milionu korun," oznámil náměstek chomutovského primátora Marián Bystroň. „Z výnosu město investuje 12,5 miliónů zpět do oprav a investic chomutovských škol," doplnil s tím, že každý příchod školy do Chomutova vnímá jako plus.

Prostory dnešního technologického parku musí nejprve projít rekonstrukcí, která je promění zpět na školu, ovšem moderního typu. Podle předběžných plánů by tam mělo vzniknout 23 tříd s moderním zázemím a s kapacitou nejméně 600 žáků. Náklady na rekonstrukci podle informací Ústeckého kraje převýší 28 miliónů korun. Ten v nejbližší době vypíše výběrové řízení na dodavatele. S výukou na nové adrese škola začne nejdříve 1. září 2018.