Zatímco si Kadaňští dělali starosti, kdo se v nové sezoně postará o provoz prunéřovského autokempu, věci se ujali přemnožení divočáci. Prostor mezi chatičkami důkladně rozryli a zničili přibližně polovinu travnaté plochy. Aby se divoká prasata napříště nevrátila zpět, nechá město postavit bytelný plot doplněný o solární pulzní odpuzovače, které umí zařídit pořádný bolehlav.

V první řadě se Kadaň postará o nápravu škod, což vyjde na přibližně dvě stě tisíc korun. „Divočáci nám to tam pěkně zorali, proto musíme zařídit rekultivaci té plochy. Jenže také musíme zajistit, aby se to neopakovalo. Jak jsem se dočetl, divočák se dostane všude, je chytřejší než pes a umí se organizovat,“ nastínil kadaňský starosta Jiří Kulhánek.

Pod barbakánem vyroste věž a srdce z lučního kvítí.
V Kadani vyroste obří věž z lučního kvítí a srdce z vlčího máku

Město nejdřív plánovalo, že oblíbený přírodní autokemp obežene plotem z trubek a s podezdívkou. Jenže pozemek se rozkládá na plných osmnácti tisících metrech čtverečních, takže by se investice prodražila. Vyšla by na více než milion korun.

Proto chce Kadaň přistoupit ke kompromisu a vystavět plot jen částečně. Doplnit ho mají odpuzovače na divokou zvěř, které vysílají plašící signály v ultrazvukové oblasti. Jedná se o hluk, který není pro člověka slyšitelný. Je totiž tak vysoký, že ho jeho sluchové ústrojí není schopné zpracovat. Divočákovi však může způsobit nepříjemné pocity, které ho od příští návštěvy autokempu odradí. Tato varianta má být účinná a přitom i levnější. „Náklady zlevní skoro o polovinu,“ potvrdil starosta.

Růžena Geršiová obývá jeden z deseti bytů první kategorie a doufá, že jednou přesídlí z Prunéřova do bytu v Kadani.
Nevídané: Z ghetta v Prunéřově se dostala rodina zpět do města

Solární pulzní odpuzovače zvěře už s úspěchem využívají na Karlovarsku a Plzeňsku. Dobíjejí se slunečním zářením, takže jsou i samoúdržbové.

Nový správce kempuPrunéřovské koupaliště s autokempem, chatkami a hospůdkou se nachází v romantickém údolí. Dosavadní správce tam se svým působením skončil a vítěz výběrového řízení na začátku roku odstoupil. Areál proto v březnu přešel pod městskou příspěvkovou organizaci Sportovní zařízení Kadaň, který se postará o jeho správu a údržbu. "Koupaliště budeme provozovat sami, restauraci a kemp ale od 1. května povede nájemce, se kterým podepíšeme smlouvu," uvedl ředitel organizace Roman Muchna.

Jednou z možností ubytování v kempu jsou zrekonstruované chatky
Nechcete si vzít do pronájmu koupaliště? To v Prunéřově je volné