Veřejně prospěsné práce jsou šancí pro místní, kteří nemohou sehnat práci


„Předtím jsem dělal v ochrance, pak jsem byl asi půl roku, rok nezaměstaný,“ říká. Rohlovi pomohl chomutovský Úřad práce, obstaral mu místo v prospěšných pracích.


Smlouvu má třiadvaceliletý Chomutovák na rok. „Jsem spokojený, že mám tuhle práci. Kdyby to šlo, tak bych chtěl smlouvu prodloužit,“ uvádí. Spolu s parťákem, který získal práci stejným způsobem, renovují místnosti v chomutovském soukromém gymnáziu. Vymalovávají prostory pro multimediální třídu.


Město Chomutov takto zaměstnává i další lidi.

„V současnosti pracuje v organizační složce města šest zaměstnanců v rámci veřejně prospěšných prací,“ uvedl tiskový mluvčí města Pavel Novák. Z toho je pět stavebních dělníků a jedna skladnice. Podle Nováka má Chomutov s těmito lidmi dobré zkušenosti a o práci pro město je mezi nimi zájem.
Veřejné propěšné práce využívají téměř všechny obce v regionu. Podle údajů Úřadu práce v Chomutově takto pracuje skoro tři sta lidí. „U obcí a měst je zájem o uchazeče velký. V drtivé většině případů se jedná o pracovní příležitosti pro místní lidi, kteří vzhledem k nedostatku práce v místě bydliště a nevyhovující dopravní obslužnosti využívají veřejně prospěšné práce,“ vysvětluje Zdeněk Hejna, vedoucí odboru trhu práce na Úřadě práce v Chomutově.


Jeho slova nepřímo potvrzuje starostka Radonic, kde je takto zaměstnáno čtrnáct lidí. „Místní o takovou práci zájem mají. Nemají moc možností za prací někam jezdit. Dobrá příležitost je to i pro obyvatele okolních vesnic,“ říká Věra Vernerová. Možnost pracovat tak dostávají lidi bez kvalifikace a s nízkým vzděláním.


V Radonicích podle starostky tito pracovníci nahrazují technické služby, které obec nemá. „Dělají, co je potřeba. Sekají trávu, uklízejí, dělají drobné opravy,“ vypočítává starostka.


Stejně tak je tomu v Údlicích. „Veřejně prospěšné práce dělá třináct místních. To je asi tak počet, který jsme schopni naplnit, o další místa by už asi velký zájem nebyl,“ říká údlický starosta Miloš Pavlík.


Kolik si veřejně prospěšní zaměstnanci vydělají? „Od nás dostávají minimální mzdu a platíme povinné odvody,“ říká Hejna z úřadu práce. Plat se tak pohybuje okolo osmi tisíc korun za měsíc.


Peníze na vytváření míst jdou ze státní kasy a z evropských fondů. Nyní je většina hrazena z evropských peněz, časem budou všechna místa pro VPP hrazena z EU.