„V půl desáté v noci jsme dostali oznámení, že na parkovišti Podkrušnohorského zooparku jsou tři bezradná štěňata,“ popisuje začátek noční záchranné akce tiskový pracovník chomutovských strážníků Vladimír Valenta. Když hlídka dorazila na místo, objevila tři batolící se kuličky, které se klepaly zimou.
Městští policisté štěňata v tu chvíli nemohli dát do útulku, protože v noci mají strážníci přístup jen do venkovních kotců a tam by psí mimina umrzla. Venkovní teploty totiž byly okolo nuly. „Rozhodli jsme se je odvézt na služebnu,“ pokračuje ve vyprávění psího příběhu Valenta.


Malí „kříženečci“ asi ani nevěřili svým očím, velitel směny a dispečer kamerového systému jim připravili luxusní pelíšek z deky a pořádně je nakrmili mlékem a granulemi. Čtyřnozí mazlíčci se jim za to odvděčili hned několika loužičkami. „Loužičky po nich čistíme ještě dnes, ale kdo by jim to měl za zlé,“ dodává s úsměvem Vladimír Valenta.


Teď jsou psí sourozenci v chomutovském útulku a podle tamního veterináře Marka Halounka se těší dobrému zdraví. Jak to nyní vypadá, patrně se tam dlouho neohřejí. Jedno štěně si dokonce už údajně vzal příbuzný jednoho ze strážníků. Druhé si domů odnesla ošetřovatelka, která do útulku dochází.
Podle strážníků jsou takovéto nálezy štěňat méně časté. O to častější jsou nálezy dospělých psů. Hlášeny mají i takové případy hyenismu, kdy zastavilo auto a řidič doslova vykopl psa na ulici a ujel.