Ve čtyři hodiny se Romové sešli u městské věže. Po úvodní modlitbě promluvili k zhruba ke dvou stům příchozím. Atmosféra byla napjatá, vzduchem kolovaly zprávy, že přijeli také pravicoví radikálové.

To se potvrdilo za chvíli. Nejdříve přišlo šest mladíků ovázaných šátky, zůstali v uličce mezi bageterií a bankou. Vykřikovali pravicová hesla „nic než národ“ a „oheň“, ve zřejmé narážce na události ve Vítkově. Z obou stran létaly nadávky. Skupinku od náměstí oddělovalo několik policistů a strážníků (na snímku dole dohlíží policista na nacionalisty).

Mladíci po chvíli odešli, jak se později ukázalo, šlo o jakýsi předvoj. Za deset minut přiběhla k náměstí několik desítek radikálů. Rozvinuli transparent a postupovali průchodem pod starou radnicí. Jakmile to viděli Romové, začali se formovat proti nim. V té chvíli stálo mezi oběma skupinkami jen několik policistů. Pořadatelům demonstrace se podařilo Romy zastavit. Skupiny na sebe navzájem pořvávaly. Potom někdo ze skupiny neonacionalistů hodil do davu světlici a petardu, následovala dýmovnice. To vyprovokovalo Romy a vyběhli proti nim. Zastavili je pořadatelé společně s policisty, k násilí nakonec nedošlo.

Mezitím dorazily policejní posily, které obě skupiny oddělily auty a nacionalisty postupně vytlačily za radnici. Romové se vrátili k městské věži a následně demonstraci ukončili. Skupina se odešla směrem k Hradčanům, radikálové rovněž opustili náměstí. Ve tři čtvrtě na pět tak bylo po na náměstí po všem. V tu chvíli také na místo dorazili policejní těžkooděnci z Mostu.

„Podle prvních informací bylo radikálů kolem osmdesáti, byli v různých skupinkách kolem náměstí, účastníků demonstrace bylo asi dvě stě. Na pořádek dohlíželo třicet policistů posílených o strážníky, později je posílila pořádková policie,“ uvedla mluvčí policie Marie Pivková. Podle ní policie po skončení demonstrace policie sledovala jednotlivé skupiny. Nikdo nebyl během nepokojů zraněn.

Do Chomutova přijel kolem páté hodiny i ministr Michael Kocáb, setkal se s Romy. Podle zpráv Deníku budou Romové večer hlídkovat a také vysvětlovat situaci ostatním.

Jak probíhaly demonstrace v dalších městech se dočtete zde.