V centru dění stojí chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS), se kterou Chomutovský deník o událostech posledních dní mluvil.

Jak a koho napadlo tohle řešení, aby exekuce dluhů probíhala hned potom, co dávkaři dostanou peníze?

Vzniklo to z diskuze – už dřív existovala ze zákona možnost pro města, aby si třeba poplatek za odpad strhávala rovnou ze sociálních dávek. Stejně tak mohla z dávek probíhat úhrada nájemného. Jenže pak tahle možnost skončila a tak jsme uvažovali, jak pokračovat dál. A protože s exekutory spolupracujeme několik let i u vymáhání jiných pohledávek, vznikla tahle myšlenka – aby exekutor vymáhal pokuty a pohledávky z finanční hotovosti. (Jak celá exekuce probíhala, se dozvíte zde)

Takže šlo hlavně o to, jak z dlužníků ty peníze dostat?

Nejde jen o to, aby město vybralo nějaké peníze. Má to jednoznačně i výchovný efekt. Dávkaři, kteří mají různé pokuty za obtěžování slušných lidí, se městu a policii vysmívali, že z nich pokuty nikdo nevymůže právě proto, že jsou na sociálních dávkách.

A dá se to takhle paušalizovat? Že ti, kterým exekutor bral peníze, jsou ti samí, kteří ruší noční klid a otravují ostatní?

Žádnou důkladnou analýzu jsme neprováděli, ale dá se říct, že většina těch, kteří obtěžují život slušným občanům, je právě na sociálních dávkách.

Čekali jste takové reakce, jaké se okolo toho strhly? Hlavně kritika ze strany ochránců lidských práv (více tady)…

Dalo se předpokládat, že některá hnutí a organizace budou vystupovat proti radnici. Ale co se týče ombudsmana nebo ministra Kocába, tam bych spíš očekávala, že budou na straně slušných lidí. Těch, kteří dodržují zákony a jsou obtěžováni těmi nepřizpůsobivými. Navíc si toho o problému moc nezjistili. My nenecháváme lidi bez prostředků, jak tvrdí. Ti lidé dostávají dávky od města, ale také od státu přes úřad práce. Takže nezůstávají bez peněz. Na druhou stranu, jak by se tito pánové stavěli k lidem, kteří mají dluh, ale pracují? Když k těm přijde exekutor, tak jim zabaví majetek, obstaví účet a nemusí jim zůstat vůbec žádná hotovost. A o to se nikdo nezajímá…

Podle ombudsmana je postup radnice nezákonný. Podle jiných zákon minimálně obcházíte nebo se pohybujete na jeho hraně. Podle vás je všechno v pořádku?

Je to plně v souladu se zákonem. Poté, co je sociální dávka vyplacena, se stává finanční hotovostí. A exekutor může tyto peníze odebrat. To nemusí být jenom peníze z dávky, dlužník u sebe může mít i jinou finanční hotovost. Takže podle radnice je to všechno legální a v souladu se zákony.

A co reakce lidí? V našich diskuzích většina čtenářů tvrdý postup radnice schvaluje (viz výsledky ankety zde), máte i vy nějaké osobní zkušenosti s pozitivními reakcemi?

Máme jich hodně. Jednak jsou to maily, těch je spousta. Jen čtyři byl záporné. Od rána do odpoledne tady zvoní telefon s tím, že volají lidi z celé republiky a vyjadřují podporu, abychom vydrželi a nenechali se odradit.

Často v této souvislosti zaznívá, že se tímto krokem stavíte na stranu slušných lidí. Není to trochu alibismus? Jak jim to pomůže kromě pocitu, že dlužníci konečně dostali, co si zasloužili?

Ono to lze vyčíst i z těch mailů nebo návštěv tady u mě. Slušní lidé říkají „já jsem hloupý, já chodím do práce, za všechno platím a ještě dlužníky živím, protože z mého platu dostávají sociální dávky. A oni neplatí za nic“. Takže je to i pro ten pocit lidí, že někdo stojí na jejich straně. Aby věděli, že budeme vyvíjet tlak na nepřizpůsobivé, kteří je nenechají klidně žít. Ale není to jenom tohle. Pokračujeme dál – děláme kontroly v bytech, vyvíjíme tlak právě na ty rodiny, na které jsou největší stížnosti. A to těm slušným musí určitě pomoci, protože my těm problémovým ukážeme, že buď se budou chovat slušně, nebo je budeme kontrolovat od rána do večera a obtěžovat je.

Proč se tohle nedělá už dávno? Vždyť ta situace není nic nového. Vedl k tomu nějaký speciální impuls?

My jsme podobnou akci začínali zhruba před dvěma lety, ale bohužel jsme asi nebyli příliš důslední. Tehdy nebylo takové sepětí městské policie, státní policie a magistrátu, jako je teď. Teď naopak máme všechny předpoklady pro to, abychom důslední byli. Spolupráce se státní policií je na nejlepší úrovni. Ale je to také kvůli demonstracím, které proběhly v Janově.

Jak tomu mám rozumět? Že zasahujete proto, aby to tady nedošlo tak daleko?

Samozřejmě. Ta situace tady se zhoršovala. Nejdřív přicházely stížnosti z Dukelské a Kamenné. Pak se k nim přidala Kadaňská a teď se přidávají další sídliště. Písečná, Zahradní. Na těchto sídlištích je život velice obtížný. Přibývá stížností lidí, že se bojí o svůj život, že nepouští děti ven, ani samotné do školy. A proto jsme chtěli zasáhnout. Samozřejmě nechceme, aby Dělnická strana přišla i do Chomutova a řešila to tady stejně, jako v Janově.

Zpátky k reakcím. Litvínov se nechal slyšet, že by dávky odebíral také. Máte zprávy i z jiných měst, že by se k tomu chtěla připojit?

Přímo z měst ne, ale od novinářů jsem slyšela, že další jsou Postoloprty. Ta města na to nahlížejí stejně jako my, vidí v tom hlavně ten výchovný efekt. Protože právě po tom, co se začaly odebírat sociální dávky, začali na úřad docházet jednotliví dlužníci a chtěli vědět, jak vysoký mají dluh a jestli ho mohou zaplatit nebo se dohodnout na splátkovém kalendáři.

A umožníte jim to?

Ano, v tom jim vyjdeme vstříc. Bohužel tam, kde už je pohledávka předána exekutorovi, musí splátka nebo úhrada jít ve prospěch exekutora.

To už je ale asi chyba těch dlužníků, že to nechali zajít tak daleko…

Oni se zřejmě ani nezajímali o to, že mají platit pokuty. Mysleli si, že jsou nepostižitelní, protože jsou na sociálních dávkách. Nějaké dluhy, závazky nebo pokuty je vůbec nezajímaly.

Budete v exekucích dávek pokračovat?

Ano, budeme. Chceme teď dát čas dlužníkům, aby si vyřídili zaplacení dluhu nebo dohodli splátkový kalendář, ale potom budeme znovu v exekucích pokračovat.

Nebojíte se, že tenhle krok zvýší kriminalitu? Jestli ti lidé porušovali zákon, když brali plné dávky, co budou dělat teď, když jim peníze chybí? Nebudou je brát nám slušným a přepadávat nás na ulicích?

Do této doby jsme na žádné sociální dávky nesáhli a přesto jsme město s nejvyšší kriminalitou. Navíc máme zjištěno, že na dávky, které jsme vypláceli, už čekali lichváři. My jako město jsme byli v placení dluhů až poslední v řadě, teď jsme ve frontě jako první. Zvýšení kriminality nepředpokládáme, nicméně jsme připraveni. Městská a státní policie navýšila počet hlídek v ulicích. Po určité době zhodnotíme, jestli se kriminalita zvýšila a zjistíme si také, jestli se pachatelé těch trestných činů rekrutují právě z příjemců sociálních dávek.

Jak to bude s exekucemi dál a o možných důsledcích se dočtete zde