Ministerstvo pro místní rozvoj chce do novely zákona prosadit zrušení stavebních úřadů v menších obcích v Ústeckém kraji. Z Chomutovska by se změna dotkla Radonic u Kadaně.

Místní s tím nesouhlasí. „Jsme rozhodně proti. Místní by museli jezdit až do Kadaně. Navíc obvod našeho odboru výstavby je dost rozsáhlý, patří sem třeba Račetice nebo Libědice,“ říká starostka Radonic Věra Vernerová.

Podle ní je chybou, že se státní správa neustále od lidí vzdaluje, místo toho, aby se přibližovala. Ministerstvo uvádí, že jedním z důvodů rušení úřadů je i nekvalitní práce úředníků.

S tím starostka nesouhlasí. „Nevím, kdo to na ministerstvu hodnotí. Naše pracovnice náš obvod perfektně znají, ví, kde se co může nebo nemůže stavět. Zpracovávají spoustu věcí, lidem vycházejí vstříc,“ popisuje starostka.

Pokud by ke zrušení úřadu došlo, radonické stavební úřednice by asi přešly na úřad do Kadaně.

I tam by změna vyvolala komplikace. „Zatím je to jen návrh. Pokud by se to stalo, znamenalo by to pro nás větší zátěž, lidé by sem z tamního rajónu museli dojíždět. Znamenalo by to i zvýšené náklady, ty stát nedá nikdy v plné výši,“ říká vedoucí kadaňského stavebního úřadu Petr Brumlich.
Podle něho by byl problém i s převedením lidí z radonického úřadu. „Podle návrhu novely bychom mohli brát jen vysokoškoláky a ti nikde jen tak na stromech nevisí,“ dodal Brumlich.

Starostka Radonic se společně s představiteli ostatních Ústeckých měst, kde se mají pracoviště rušit, společně setkali a proti návrhu ministerstva pro místní rozvoj vystupují.