Místní rolníci sechtěli připojit k protestům svých kolegů z ostatních okresů. „Akci podpoříme, abychom upozornili na potíže zemědělců,“ řekl v pátek Deníku předseda Okresní agrární komory Jaroslav Brožka.


Traktory pojedou na Prahu i Klášterec


Protest se měl dotknout dvou frekventovaných tras, z Chomutova do Prahy, a do Klášterce nad Ohří. K bývalé křižovatce smrti, nyní kruhovému objezdu, měly je pomalutři traktory. Na silnici číslo I/13 směrem do Kláštercezase měly jedva nákladní vozy s korbami, opatřenými transparenty.
S protesty souhlasí drtivá většina hospodářů, do protestůmělo býtzapojeno asi dvacet zemědělských firem. Na společném postupu se ve čtvrtek jednomyslně shodli členové komory, která chomutovské zemědělce organizuje.


Farmáři chtějí zpět peníze z rozpočtu


Proč chtěli zemědělci protestovat? „Hlavním důvodem je složitá ekonomická situace, výkupní ceny plodin klesly na polovinu. Za této velmi složité situace, stát z rozpočtu ministerstva zemědělství ubral deset miliard korun,“ vysvětluje důvody protestní akce Brožka.
Podle něho se například ceny pšenice, která je na Chomutovsku pěstována nejvíce, snížily ze sedmi set korun na tři sta padesát za metrák. Hnojiva a osiva naopak zdražila, takže se nyní pěstitelé potýkají s finančními problémy.
Farmářům se škrty nelíbí o to víc, že miliardy měly původně jít hlavně na zemědělské dotace.

Blokáduzastavily jednání


Od blokády zemědělci upustily po jednání s predsedou vlády Mirkem Topolánkem.Ten jim přislíbil přímé platby dorovnot.