Privatizace městských bytů přinesla hned několik výhod. Kromě vyšších příjmů města se změnil i vzhled Chomutova. Panelové domy v centru města i na sídlištích mají nové fasády a celý Chomutov je nyní barevnější.


A také většina Chomutováků, kteří si byt koupili, je šťastná, že bydlí ve vlastním.

„Jsme rádi, že jsme ve svém. Léta jsme bydleli na šedivém sídlišti, zatímco teď jsme si jako SVJ mohli pořídit zateplení, barevnou fasádu, plastová okna i nové moderní výtahy s kamerami,“ říká Monika Zahradníčková. „Pod bytovou správou bychom se něčeho podobného nikdy nedočkali,“ dodává.


Osm let, během kterých Chomutov byty prodával, se městská pokladna slušně plnila. Od počátku roku 2001 město získalo dvě stě třináct milionů korun.

„Polovina peněz šla přímo do rozpočtu města na běžné investice a ta druhá šla do fondu rozvoje bydlení,“ informuje tiskový mluvčí města Tomáš Branda.


Z fondu rozvoje bydlení poskytlo město od roku 2001 padesát devět čtvrtmilionových dotací na stavbu nového rodinného domu či bytu.

„Dalších dvě stě padesát šest žadatelů dostalo z fondu výhodnou půjčku na opravu stávajícího bydlení,“ konstatoval Jan Mareš z ekonomického odboru města.


Nejvíce bytů se prodalo hned v prvních dvou letech. V roce 2001 vyinkasovalo město padesát tři milionů korun, o rok později sedmdesát dva milionů. Největší zájem o byty měli nájemníci v nejklidnější části města, v Horní Vsi, kde se prodalo šestaosmdesát procent bytů.


Město se díky privatizaci částečně zbavilo starostí s dlužníky. Zbylo totiž osmnáct set bytů, které předchází pod dceřinou společnost Chomutovskou bytovou a.s. Ta také převezme pohledávky z nájemného a služeb, které aktuálně převyšují sto třicet pět milionů korun u bytů a dvacet milionů u nebytových prostor.


„Pro dlužníky to bude znamenat, že se změní jejich věřitel z města na obchodní společnost, která bude dále pohledávky vymáhat svým jménem a na svůj účet,“ informuje Tomáš Branda. „Skončí tak jakákoli možnost upuštění od vymáhání či prominutí penále, které se na městě často využívalo,“ vysvětluje zásadní změny. Společnost na vymožení pohledávek zvažuje nasadit specializované právnické firmy a v neposlední řadě může pohledávky odprodat dalším zájemcům.