Dopis nájemníci z domů s čísly popisnými 3886 – 3888 rozeslali do všech redakcí regionálního tisku a v několika následujících dnech by se měl dostat do rukou všem členům zastupitelstva. Chomutovský deník je první, který mohl dopis zveřejnit (viz níže)
Nájemníci v textu vyjmenovávají body, ve kterých se cítí poškozeni. Jednak se cítí znevýhodněni vůči většině, která měla možnost si byty odkoupit, zároveň ale zmiňují například i to, že kdyby se o zastavení prodeje dozvěděli dříve, mohli ušetřit. „Vždyť kdybychom už v roce 2005 věděli, že se naše byty nebudou prodávat, mohli bychom si je koupit někde jinde a levněji. Ceny bytů v Chomutově za poslední měsíce výrazně vzrostly a i v tomto ohledu se cítíme poškozeni,“ píší.
Nájemníci z výše zmíněných domů již poslali na chomutovskou radnici dvě petice. První nesplňovala potřebné náležitosti, proto ji politické vedení města považovalo za stížnost. Druhá petice v pořadí už všechny náležitosti splňovala a podle zákona se ji musejí věnovat radní a zastupitelé. Jak uvedla náměstkyně primátorky Jana Vaňhová, právě zastupitelé budou na základě petice rozhodovat o tom, zda nájemníkům byty město prodá.
Nejbližší zasedání zastupitelstva se odehraje v druhé polovině června. Díky petici a otevřenému dopisu se dá očekávat bouřlivý průběh.

 

Přinášíme znění textu otevřeného dopisu nájemníků:

Vážení zastupitelé,

obracíme se na Vás ve jménu rovného přístupu ke všem občanům města Chomutova. Jistě jste již zaznamenali, ať vmédiích nebo někde jinde, naši snahu o odkup městských bytů vBeethovenově ulici v domech sčísly popisnými 3886 – 3888. Apelujeme na Váš smysl pro demokracii a připomínáme, že záměr odprodeje těchto bytů odsouhlasilo zastupitelstvo už vroce 2005. Skoupí bytů jsme již počítali, neboť nás vtom utvrzovali i úředníci magistrátu. Několikrát na naše dotazy, zda se budou tyto byty prodávat, odpověděli ano. Velice nás proto překvapila razantní změna, které jsme byli svědky na jaře letošního roku, kdy jsme se prakticky ze dne na den dozvěděli, že zprodeje má sejít.

Cítíme se znevýhodněni oproti většině, která měla možnost si městské byty odkoupit. Cítíme se znevýhodněni i oproti levé straně Beethovenovy ulice, kde se nájemníkům podařilo Vás zastupitele přesvědčit, že prodej bytů do soukromého vlastnictví je správná věc. Vtomto ohledu musíme poukázat na fakt, že jsme byli záměrně nebo zcela náhodně uvedeni vomyl. Na prvním březnovém jednání zastupitelstva jsme byli ústy primátorky města Ivany Řápkové srozuměni, že všichni nájemníci městských bytů vBeethovenově ulici budou osloveni anketními lístky. Ktomuto tvrzení máme kdispozici zápis zjednání, který to jasně dokazuje.

Ve skutečnosti jsme ale osloveni anketou nebyli, přičemž anketní lístky dostali do schránek jen nájemníci ze zmiňované levé strany Beethovenovy ulice. My ne!!! Podle našeho názoru jde o výrazné pochybení politického a úředního aparátu města Chomutova a jde i o ohrožení jeho důvěryhodnosti. Vždyť kdybychom už vroce 2005 věděli, že se naše byty nebudou prodávat, mohli bychom si byty koupit někde jinde a levněji. Ceny bytů vChomutově za poslední měsíce výrazně vzrostly a i vtomto ohledu se cítíme poškozeni.

Proti tomu, a za možnost odkoupení bytů námi nájemníky, jsme sepsali opakovaně petici, kterou podepsalo 31 nájemníků z37 možných. Tímto Vás žádáme, abyste vyslyšeli naše prosby. Buďte politiky na svém místě, zvolili jsme Vás přeci my občané. Braňte prosím proto naše zájmy, nechceme se smířit stím, že volené vedení města Chomutova by nás nevyslyšelo.

 

Předem děkujeme za Vaši podporu,

nájemníci zdomů vBeethovenově ulici 3886 - 3888