Dotace byly určeny pro obce s méně než pěti sty obyvateli, jejichž rozpočty jsou omezené.


Příkladem jsou Nezabylice na Chomutovsku. Získaly dotace ve výši třiceti milionů korun. Formou spoluúčasti měly doplatit tři miliony, nově však po nich stát chce dalších šest milionů, a to právě za DPH.

„Dříve to hradil stát, teď to ale dělat nebude. Dozvěděli jsme se to pozdě. Kdybych to věděla, tak o žádné dotace vůbec nežádám,“ kroutí hlavou starostka Marcela Jarošová z Nezabylic, které ročně od státu dostávají příspěvek do rozpočtu ve výši 1,5 milionu korun.


Podle ní mají stejný problém všechny obce, které dostaly peníze v rámci Programu rozvoje venkova. Ty, když neseženou peníze, dotaci nemůžou přijmout. V Nezabylicích je sehnaly. „Ale nechce se mi to dát, za šest milionů jsem mohla udělat tisíc jiných věcí. Je to jen přelévání, budeme penězi dotovat stát,“ zlobí se starostka.


Rána to byla i pro starostu Místa. Obec dostala pět milionů na opravu kostela. „Zabíjí nás to. Když jsme žádali, bylo z dotace devadesát procent, teď sedmdesát pět. U nás je to milion šest set tisíc korun,“ líčí starosta Jiří Luťcha.


Podle něho se Místo dotace nevzdá, peníze navíc shání. „S tím naším rozpočtem je to ale zabijácké,“ dodává.
Kromě Nezabylic a Místa získaly miliony i další obce na Chomutovsku.


O změně například ve čtvrtek ještě nevěděli ve Výsluní, které získalo tři miliony na kostel. Na úřadě počítají s tím, že obec dá jen deset procent částky z celkové dotace. Stejný problém jako Místo bude mít i Kalek, který dostal pět milionů na opravu kostela sv. Václava.


Ministerstvo zemědělství tvrdí, že o změně pravidel informovalo tiskovou zprávou. Informace se dozvědí i starostové při podpisu dohody o dotaci, což bude pro mnohé z nich šok. Proč se podmínky změnily, souvisí podle ministerstva s námitkami zemí Evropské unie a rozhodnutím evropské komise. Přestože jde o diskriminaci malých obcí, evropská komise od nových podmínek neustoupila.