V Jirkově chtějí nezaměstnané na zkoušku využít na veřejně prospěšné práce už teď.


Jirkov si chce vyzkoušet, zda budou mít dávkaři o práci zájem, jak pečlivě budou pracovat a jakou činnost pro ně vlastně může najít, aby byla jejich práce užitečná.


„Zájemci i zájemkyně už chodí a my toho využili. Několik žen nám umylo okna po malování v mateřské školce,“ prozradil starosta Jirkova Radek Štejnar.


Od března se takzvaná veřejná služba rozběhne zkušebně na delší dobu – na dvě měsíce. Devět lidí bude pomáhat při údržbě města a veřejné zeleně v lokalitě sídliště Na Borku. Dohlížet na ně bude Podnik služeb, pracovní pomůcky dostanou od města.


„Lidi budou pracovat vždy v místě svého bydliště. Půjde o drobnější práci, úklid okolo domů, hrabání trávy a podobně,“ přiblížil místostarosta Jirkova Jaroslav Cingel.


Takzvanou „veřejnou službu“ zavádí nový zákon o hmotné nouzi. Podle něj bude od června platit pravidlo, že ten, kdo neodpracuje alespoň 20 hodin na veřejně prospěšných pracích, nedostane celou sociální dávku. Může přijít o více než tisíc korun. Na druhou stranu ten, kdo odpracuje více než třicet hodin, dostane i víc peněz – zhruba pět stovek.


Radnice chce zkušenosti s prací dávkařů v květnu vyhodnotit. Pak bude uvažovat, co dál.


Kolik lidí bude pro město pracovat v budoucnu, tak zatím není jasné. V evidenci sociálního odboru je 270 vhodných klientů. Je ale otázka, jestli všichni budou chtít a zda pro ně bude práce. Obec totiž nemá povinnost pro všechny práci zajistit.