O neprůstřelných vestách diskutovali i jirkovští zastupitelé na posledním zasedání.

„Nemáme žádnou vestu. Přemýšlíme o nich již několik let, ale vzhledem k jejich ceně jsme je zatím nepořídili, ale opět o nich uvažujeme,“ informovala ředitelka městské policie Jirkov Marta Bendová.


Peníze jsou hlavní problém, proč strážníci ještě vesty nemají. „Abych koupila dvě, to nic nevyřeší,“ uvažuje ředitelka strážníků. „Spíše jsem předpokládala, že někdo ze zastupitelů řekne, že prostředky na jejich koupi uvolní,“ přiznává.


Podle vedoucího obvodního policejního oddělení Jirkov Martina Řehůřka je zapotřebí koupit vesty vyrobené na míru a je nutné vybrat vestu odlehčenou, která se dá nosit při pochůzkách. Zarážející bylo pro zastupitele zjištění, že státní policisté z Jirkova mají k dispozici pouze tři neprůstřelné vesty.
Městská policie má možná právě i díky tragické události k vestám blíž než kdy jindy. „Pokud si městská policie řekne, že jsou vesty potřeba, určitě se v rozpočtu na příští rok najde rezerva,“ tvrdí starosta Jirkova Radek Štejnar.


Právě starosta Jirkova proti kriminalitě v Jirkově bojuje již dlouho. Po případu napadení strážníka Petra Kubaczky svolal dokonce zasedání na Červeném hrádku na téma bezpečnost. „Počty případů napadení strážníků i policistů se nebudou snižovat, ale zvyšovat a dříve nebo později dojde k tomu, že budou strážníci povinně nosit vesty,“ myslí si starosta.


Kolegové z Chomutova mají v současné době k dispozici čtyři vesty. „Na běžnou pochůzkovou činnost je však nenosíme. Používáme je jen na problematické případy, kdy hrozí nebezpečí,“ informuje mluvčí městské policie Chomutov Vladimír Valenta.