Učitelé i sportovní kluby se už na nové sportoviště těší. „Je to velká a vítaná pomoc. V zimě musíme dojíždět na zápasy do Mostu a doprava není levná. I v jarní nebo zimní sezóně se stane, že jsou slejváky a máme hřiště pod vodou. Jenom letos jsme kvůli nezpůsobilosti hřiště neodehráli pět zápasů,“ říká předseda FK Kyjice Jiří Lacina.


„Bude to výborný, až to bude. Cvičíme buď v tělocvičně, nebo chodíme běhat kolem převaděče nebo na okolní louky. Někdy to je až nedůstojný,“ říká učitel tělocviku z 4. ZŠ Jiří Olišar. „Jsem mírně skeptický k tomu, že to bude postavené už příští rok, ale rád bych se mýlil,“ dodává tělocvikář.


Nové hřiště však budou používat i žáci ostatních jirkovských škol. „Sportoviště v Jirkově citelně chybí, a plánovaný areál by využívaly i stovky dětí ze škol i veřejnost,“ konstatuje tisková mluvčí Jirkova Eva Dušková.


Na moderní sportoviště už by se nemělo dlouho čekat. „Příští rok v září bychom dětem, při zahájení školního roku, představili nové hřiště,“ říká místostarosta Jikrova Jaroslav Cingel.


Původní plán byl vybudovat atletický stadion s předpisovými rozměry. Od tohoto plánu však muselo město kvůli vysoké finanční náročnosti odstoupit a z původních požadavků muselo začít ukrajovat. „Kdybychom chtěli vybudovat stadion splňující například podmínky pro krajské atletické závody, tak by to stálo desítky milionů navíc,“ vysvětluje místostarosta.


I tak se bude jednat o prvotřídní sportoviště. Bude tam velké fotbalové hřiště, kolem atletický ovál s dvěma drahami o délce 350 metrů a čtyřmi sprintovacími rovinkami o délce 60 metrů. To jsou parametry pro výuku žáků základních škol. Součástí bude také místo pro skok do dálky a na vrh koulí. Vedle pak bude jedno hřiště na volejbal či nohejbal a jedno hřiště na basketbal.


Jirkov je nyní k novému sportovišti o krok blíž, získal totiž deset milionů z fondu hejtmana Ústeckého kraje. Ty se použijí na terénní úpravy se kterými se už může začít letos. „Začít by se mělo, když to půjde dobře, již letos v září? informuje starosta Jirkova Radek Štejnar.


Celé sportoviště bude stát kolem pětatřiceti milionů. „Na druhou část budeme shánět peníze, pokud je neseženeme, zainventujeme sami,“ informoval místostarosta.


Bude to první takové hřiště na Chomutovsku. Fotbalové hřiště s umělou trávou je totiž prozatím jen v Chomutově v Cihlářské ulici, ale to je jen na malou kopanou. Nejbližší je pak v Mostě nebo Lounech.