Jirkov stále uvažuje o další ubytovně pro sociálně slabé. Vytvoří k tomu účelu speciální pracovní skupinu.


Obyvatelé Nového Březence totiž s výstavbou dalších bytů, v blízkosti jejich obydlí, nesouhlasí. Už nyní je u areálu Podniku služeb Jirkov dvacet čtyři bytových jednotek pro sociálně slabé občany a místním tito lidé způsobují problémy.


Na zasedání zastupitelstva vystoupili obyvatelé této části města s tím, že starosta dostal již dvě petice. V těch lidé nesouhlasí s výstavbou dalších objektů pro neplatiče u areálu Podniku služeb města Jirkova.

„Proč se, pane starosto, nezmíníte před zastupiteli o peticích, které jste dostal,“ zaznělo na zasedání z úst občanů.


Podle Radka Štejnara by se však, nebýt petic, tento problém na zastupitelstvu ani neprojednával.

„Stačilo by schválení projektové dokumentace radou,“ říká. Zastupitelstvo už by pak schvalovalo jen rozpočet, ve kterém by byla tato položka zahrnuta.
Město přesto uvažuje i o jiných lokalitách. Vhodných míst však není mnoho. „Máme krizové bydlení pro matky s dětmi U Dubu, to přináší také své problémy. Musíme najít lokalitu, kde vybudujeme bydlení pro neplatiče. Ta musí být zase na jiném místě,“ vysvětluje starosta. „Vlastně na každé straně města bude nějaké zařízení, které se bude starat o sociálně potřebné,“ rozvíjí svou myšlenku. Ghetto, na jehož vznik mnoho lidí upozorňuje, podle starosty vznikne tehdy, když se sestěhují veškeré problémové skupiny k sobě.


V nových přibližně čtyřiceti montovaných buňkách měli být umístěni pouze neplatiči. S těmi se mělo podle koncepce pracovat.

„Nebereme to jako bydlení trvalé,“ říká starosta. „ Jsou i lidé, kteří bydleli právě v Novém Březenci a pak se přestěhovali do normálních bytů a není s nimi problém,“ uvádí příklad.


Nyní se z řad obyvatelů Nového Březence ozývají hlasy, že se mělo jednat hlavně o umístění dalších holobytů. „ V usnesení ale stojí, že zastupitelstvo města ukládá rozpracovat koncepci,“ vadilo Pavlu Duchanovi.


Vedení města toto uznává, ale s tím že obě věci spolu souvisí. „V koncepci se bude řešit samozřejmě i umístění,“ reaguje jednoznačně starosta Jirkova Radek Štejnar.


Pracovní skupina, která se bude touto koncepcí zabývat se již pomalu sestavuje. Na pondělním zasedání rady města se problematika sociálních bytů probírala znovu. „Během týdne se dá dohromady seznam lidí, kteří by měli být v komisi,“ informuje starosta. „Za obyvatele Nového Březence tam bude pan Duchan, který se již přihlásil. Pak tam rozhodně bude ředitelka sociálních služeb, vedoucí odboru sociálních věcí a školství, budu tam já, místostarosta a někdo ze zastupitelů,“ dodává.


Jakmile bude komise vybrána, začne se mluvit o všech možnostech.