Patrně nejvíce napilno měli v uplynulých parných dnech hasiči a zdravotníci. Například v Chomutově měli hasiči až o třicet procent více práce, než v jiných měsících.
„Většinou šlo o požáry trávy, jejichž příčinou byla nějaká nedbalost, jako odhozené nedopalky cigaret,“ říká vyšetřovatel chomutovských hasičů Jiří Hercík.
Jako vzorový příklad by mohl sloužit sobotní požár na Kamenném vrchu. Odhozená cigareta tam zapálila keře o rozloze šest krát pět metrů čtverečních.
 
Stejně jako hasiči na tom byli i lékaři. V Chomutovské nemocnici denně na internu přijali dvacet nemocných, za jejichž obtíže mohla vedra. O víkendu toto číslo stouplo dokonce na třicet.
„Většinou šlo o starší lidi. Nemají pocit žízně a tak u nich dochází rychle k odvodnění organismu,“ uvedl primář Jiří Kroh. Na dětské oddělení přijali pouze tři pacienty, přičemž šlo o kombinaci horka a další nemoci.
 
V Podkrušnohorském zooparku zvířata přestála mimořádně teplé dny bez vážnějších obtíží. Podle hlavní zooložky Ivety Rabasové se zvýšená péče ošetřovatelů zaměřila zejména na čerstvou vodu, protože i zvířata musí v takovém počasí dodržovat pitný režim.
Známé obrázky z jiných zoo, kde svá zvířata kropí, v zooparku k vidění nebyly. Jak Iveta Rabasová uvedla, druhy, které v zooparku chovají, to přímo nevyžadují. „Zvířatům stačí, když se mohou schovat do stínu,“ uvedla.
 
Mnout ruce si mohou provozovatelé koupališť. Kupříkladu na chomutovském Kamencovém jezeře o uplynulém víkendu zaznamenali takovou návštěvnost, jakou už dlouho nepamatují. Jen v neděli branami areálu prošlo na tři tisíce sedm set lidí.
Vedra pomalu ustupují, ale není vyloučeno, že se s teplotami vysoko nad třicet stupňů ještě v letošním roce setkáme. Lékaři proto radí: Jediná možnost jak přečkat tropická horka je dodržovat pitný režim. Platí obecná zásada, že by dospělý člověk měl vypít zhruba čtyři litry tekutin denně.