Sestavené listiny platí pro celou Českou republiku, tedy nevolí se po krajích či okresech, místo v Evropském parlamentu získá politik po součtu všech hlasů. Letos se do Evropy z Česka dostane dvaadvacet poslanců, před pěti lety, kdy se volby konaly poprvé, jich bylo o dva více.

Šanci má Ouzký a možná Rabas

Nejblíže k k získání mandátu má Miroslav Ouzký z Kadaně, který byl do Evropy zvolen už před pěti lety. Chomutováci si mohou všimnout mnohých reklam, které ho propagují, europoslanec také začal před volbami rozesílat do médií svá stanoviska k mnoha problémům.

Na billboardech Ouzký žádá o preferenční hlasy, tedy takové, které by ho posunuly před ostatní. Má k tomu pádný důvod, není totiž jisté, zda svůj mandát obhájí.

Na kandidátce ODS je na šesté pozici, což mu zajišťuje velkou šanci na úspěch, ale ne jistotu. Pokud totiž občanští demokraté nezopakují úspěch z roku 2004, je možné, že se Ouzký do parlamentu nevrátí. Tehdy ODS získala třicet procent hlasů a devět mandátů, nyní jsou ale její předvolební reference nižší.

Dalším Chomutovákem, který má jakous takous možnost do Evropského parlamentu proniknout, je Přemysl Rabas. Bývalý šéf místního zooparku a nynější poslanec okupuje třetí místo na listině Strany zelených.

Ovšem to by Zelení museli zaznamenat výraznější volební úspěch, nebo by Rabas musel díky preferenčím hlasům přeskočit své stranické kolegy. Naposledy získali tři procenta a žádný z nich se do Evropy nedostal.

Další prakticky bez nároku

Další zástupci z Chomutovska se na devětadevadesát procent do Evropy nedostanou. Rabasova kolegyně, exministryně Džamila Stehlíková je na osmé pozici, což je téměř nevolitelná pozice.

Dále už má Chomutovsko zastoupení v trpasličích stranách. Za Libertas Vladimíra Železného jdou do voleb Otto Hercík a Jan Fuka, za Cibulkův Pravý blok Jiří Andras, všichni na zadních pozicích kandidátek.

Náš region je zastoupen po jednom z kandidátů i v monarchistické straně Koruna Česká, straně Zelení a Dělnické straně.

Na levici nikdo

Za komunisty ani sociální demokraty nikdo z Chomutovska nekandiduje. Právě tyto strany budou tradičně patřit v našem regionu k těm nejsilnějším.

Evropské volby jsou prvním letošním testem voličských preferencí, tento rok ještě Česko čekají volby do parlamentu.

V evropských volbách hlasuje tradičně velmi málo voličů, na Chomutovsku svůj hlas při prvním klání před pěti lety odevzdalo necelých dvacet procent voličů, ze sto tisíc opravných voličů tedy dorazil zhruba každý pátý. V celé ČR volila téměř třetina lidí.