Běžná domácnost zaplatí o tisíc korun více


Pro průměrnou domácnost v paneláku, která spotřebuje 2200 kilowatthodin, to znamená, že za rok zaplatí asi o tisíc korun více.


„Celkové náklady za rok na elektřinu v takové domácnosti v roce 2008 byly 10 508 korun za rok, příští rok budou 11 460 korun,“ vypočítal mluvčí ČEZ Ota Schnepp. Společnost je na Ústecku největším distributorem elektrické energie.

Pokud spotřebitelé používají akumulační kamna na elektřinu a mají spotřebu okolo desíti tisíc kilowatthodin, zaplatí o téměř dva a půl tisíce korun více.
A proč se energie zdražuje? „Cena roste obecně kvůli tomu, že zájem o elektřinu je větší než kolik se jí ve skutečnosti vyrobí. To na trhu žene cenu vzhůru,“ uvedl Schnepp z ČEZ.


Dodal, že nyní jde cena na trhu dolů. „Máme v nabídce i možnosti, že cena se podle vývoje na trhu mění zákazníkům každý měsíc nebo čtvrtletí. Zde se pokles zřejmě projeví, je však třeba počítat i s rizikem, že cena může opětně i dramaticky narůst. Je jen na zákazníkovi, zda raději bude mít celoroční jistotu, nebo půjde do rizika měnících se cen,“ vysvětlil Schnepp.


Nikomu z oslovených spotřebitelů se ale zdražování nelíbí.

„Zdá se mi, že poslední dobou zdražuje snad všechno, teď ještě tohle. To aby si člověk hledal druhou práci, aby to všechno zaplatil,“ řekl ke zdražování Martin Fiala z Chomutova.


Zvýšení ceny nečekal jiný Chomutovák.

„Počítal jsem, že když benzín kvůli krizi zlevňuje, tak by energie dražší být neměly, ale asi je to jen můj názor,“ uvedl David Dvořák.


Tím však zdražování pro místní nekončí. Jak už Deník upozornil, od Nového roku se bude zdražovat i teplo.


Zdraží i teplo


Za teplou vodu a topení zaplatí domácnosti asi o deset procent více, společnost Actherm, která teplo na Chomutovsku distribuuje, zdražení potvrdila. Zatím není jisté, o kolik přesně se cena zvýší. Přibližně by měla domácnost zaplatit asi o sto třicet korun měsíčně více.

Cenový vývoj

Běžná domácnost spotřebuje cca 2200 kilowatthodin ročně
V roce 2007 stála kilowatthodina 3, 80 korun.
V roce 2008 4,O8 korun
Od příštího roku bude stát 4, 50 korun