Podle Jana Rovenského demonstraci uspořádali, jelikož Jaroslav Foldyna pro deník E15 řekl, že je jednoznačně pro prolomení limitů. Foldyna popřel, že by někdy něco takového řekl.

Jenže to měl prohlásit už dříve, před volbami - koncem září na Fóru kandidátů pořádaném neziskovými organizacemi v Ústí nad Labem. Tam to slyšelo i několik novinářů, kteří pak bombradovali vedení ČSSD dotazy. Sociální demokracie totiž měla v programu, že těžební limity zachová a mezi ekology Foldynova slova vyvolala zděšení.

Radek Zahradník z litvínovského občanského sdružení Kořeny tehdy řekl: „Zkuste si představit Jiřího Paroubka, jak necelé tři týdny před parlamentními volbami ohlásí, že je pro zavedení poplatků u lékaře, i když v programu ČSSD je pravý opak. Pan Foldyna své straně provedl něco podobného.“

"Je pravda, že jsem musela před volbami odpovídat novinářům na otázky, co pan Foldyna svým prohlášením myslel," potvrdila Deníku Jana Vaňhová, náměstkyně chomutovské primátorky a dvojka na krajské kandidátce ČSSD.

Paroubek v pondělí reagoval na příjezd ekologů jen věcně: „Pokud někdy budeme uvažovat o této otázce, tak jen na základě krajského referenda,“ prohlásil.

Horní Jiřetín a Černice jsou obce ležící v sousedním Mostecku, které jsou ohroženy těžbou uhlí v případě prolomení ekologických limitů těžby.