Hlídky se zvýší ve všech městech na Chomutovsku, hlídat se bude před svátky i po nich.

Chomutovská městská policie už na místech hlídá od včerejška.

„Jsou nařízeny častější kontroly, pěší hlídky budou chodit celý víkend i chvíli po dušičkách,“ říká velitel městské policie Jan Dřízhal.


Podle něho strážníci dohlédnou na to, aby návštěvníci nebyli obtěžováni nežádoucími osobami a aby zabránili ničení majetku. „Je to choulostivé období,“ dodává Dřízhal.


Také v Jirkově se strážníci v období dušiček více zaměřili na kontrolu hřbitovů a jejich okolí.

„Už o minulém víkendu a svátku tam měli strážníci zvýšené kontroly. Chodilo tam více lidí,“ informuje ředitelka městské policie Marta Bendová. „Strážníci se v období Dušiček nepodívají na hřbitov jen dvakrát až třikrát za den, ale třeba desetkrát. Nebo tam zůstanou déle, když je potřeba,“ dodává.


Jirkovský hřbitov ale není typickým lákadlem zlodějů a vandalů. Po celý den je tam totiž správce a hřbitov je osvětlený. Letos je zatím podle strážníků hřbitov bezproblémový tak jako loni.


Stejně se na Dušičky připravují městské policie v Klášterci nad Ohří a v Kadani. V obou městech jde spíše o hlídání preventivní. „Ode dneška se budou hlídky věnovat i hlídání aut na parkovištích u hřbitova,“ říká velitel kadaňské policie Jindřich Drozd.


V Klášterci bude městská policie spolupracovat se státní policií. Kromě hlídání vozidel a nočních hlídek, dohlédnou i na případné požáry.
Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova se zařazením posilových spojů směřujících k hřbitovům nepočítá.

„Nedostali jsme žádné požadavky,“ říká ředitel divize MHD Pavel Matula.


Na setkání s občany, které bylo na téma MHD se však jirkovský starosta před časem vyjádřil, že právě v období Dušiček je dopravní obslužnost nedostačující. Ani on však letos žádný požadavek dopravnímu podniku nepředal.

„Není ideální doba jednat o novém spoji,“ říká starosta Jirkova Radek Štejnar. „Nyní musíme především vyřešit financování obnovy dopravního parku,“ dodává.