Obecně prospěšná společnost Člověk v tísni si chce pronajmout jednu obytnou buňku v Dukelské ulici v Chomutově. Dobrovolníci by tam pak měli doučovat děti z romských rodin. Tomuto záměru dali chomutovští radní zelenou, protože ve čtyřech z tamních šesti buněk nikdo momentálně nebydlí. Proti je ale místní sdružení.
Na Dukelské už třetím rokem funguje občanské sdružení Novum a jeho zástupce Štefan Řáha si myslí, že mu Člověk v tísni zbytečně „leze do zelí“. „Přijde mi to jako nesmysl. Koho tu chtějí doučovat?“ ptá se důrazně Štefan Řáha. „O děti, které se chtějí učit, se už staráme my.

„Proč nejdou na Písečnou, kde je dětí k doučování víc než dost? Přijde mi to jako, že nemají práci a chtějí vykázat nějakou činnost,“ říká Štefan Řáha na adresu Člověka v tísni.


V Člověku v tísni to ale vidí naprosto odlišně. Aktivitu v Dukelské berou jako navýsost prospěšnou. Podle Markéty Kubalové, z výše jmenované organizace, většina tamních dětí chodí na zvláštní školu a doučování bez diskuse potřebují.
„Samozřejmě, že doučujeme děti po celém Chomutově, ale zastáváme názor, že situace v Dukelské je jedna z nejkritičtějších. Proto jsme uvítali nabídku města na poskytnutí buňky. Kdybychom měli k dispozici podobné prostory na Písečné, rádi bychom je také využili,“ reaguje na kritiku Štefana Řáhy Markéta Kubalová.
Dobrovolníci Člověka v tísni doučují děti ze sociálně slabých rodin od loňského roku. V Dukelské se do projektu zapojily dvě rodiny. Za pronájem tamní buňky si bude město Chomutov účtovat 300 korun měsíčně plus poplatky za energie, což je cena, kterou platí normální nájemník.