BŘEZNO – V Dolech Nástup Tušimice (DNT) se chystá akce, která nemá v české historii těžby obdoby. Obří kolos, těžební velkostroj z uhelného lomu, chtějí doly rozebrat, převézt a znovu dát dohromady na jeho novém působišti.


Velkostroj KU 300/15, jemuž se říkalo „Perla revíru“ a který byl chloubou dolů od sedmdesátých let, byl před dvěma lety dočasně odstaven a využíval se jen jako náhrada při opravách jiných velkostrojů v provozu.
Nyní se vedení společnosti rozhodlo, že ho znovu naplno využije. „Ředitele Nerudu napadlo, že velkostroj by byl dobrým pomocníkem na 6. skrývkovém řezu dolu Bílina namísto rypadla K 650.3. To by našlo jiné využití na místě, kde by nebylo tolik exponováno a kde jeho případná porucha nebude mít větší vliv na těžbu skrývky,“ uvedl Antonín Dohnal ze Severočeských dolů pro Hornické listy.
„V současné době máme rozebrané prvky horní stavby, nějaké věci už se převážejí souběžně do Bíliny. V březnu příštího roku by měla být dokončena remontáž a rekonstrukce, v průběhu příštího roku by stroj začal pracovat,“ nastínil další postup při přesunu velkostroje Pavel Smatana, ředitel Provozu lom DNT.
Ten také potvrdil, že tato akce je na české poměry mimořádná a nemá v historii dolů konkurenci. Jak dále uvedl Dohnal, jednotlivé části stroje jsou těžké několik desítek tun a oddělit je od sebe je obtížné už kvůli tomu, že obrovské čepy, mající průměr od 150 do 250 milimetrů, jsou lety provozu zarezlé.