Za tento rok si pachatelé na konto připsali přes pět set vloupaček či bezmála patnáct stovek prostých krádeží. Třeba v Teplicích jsou čísla poloviční – tam došlo k 254 vloupání a necelé tisícovce krádeží. Hodnoceno bylo čtyřicetsedm měst, kde žije více než dvacetpět tisíc lidí.


„Nejrizikovějšími lokalitami jsou sídliště Kamenná, Písečná, Zahradní, kde se stav stále zhoršuje, a Kadaňská,“ dodává k tomu primátorka Ivana Řápková. „Zcela jistě to souvisí se sociální a vzdělanostní strukturou obyvatelstva. Je zde zvýšená nezaměstnanost a celková nechuť lidí pracovat.“
Podle policistů mohou za drobné krádeže, které Chomutováky trápí nejvíc, většinou narkomani. „Rozrůstá se zde počet lidí závislých na drogách, ti se pak z 99% podílejí na pouliční kriminalitě. Dalším důvodem je vzrůstající návštěvnost německých turistů, jejichž vozidla i kapsy se stávají lákavým terčem útoků pachatelů,“ říká plk. Jiří Volprecht, ředitel Policie ČR v Chomutově.


Od poloviny prosince ale podle něj došlo k výraznému snížení pouliční kriminality. Je to zapříčiněno lepší spoluprací městské a státní policie a jejich zvýšenou činností. Jako příklad Volprecht uvádí, že od 1. ledna do dnešního dne se ve městě vyloupila čtyři auta, zatímco ještě loni se tolik aut vyloupilo za jediný den.


Nelichotivý primát nepřináší zrovna mnoho radosti, i přesto se z něho dá vytěžit něco pozitivního. Město se díky tomu může zapojit do nové Strategie prevence kriminality pro roky 2008 až 2011. To je nový projekt ministerstva vnitra, na který je vyčleněno 100 milionů korun. Z těch by město mohlo vyzískat největší část. Podmínkou čerpání dotace je spoluúčast ve výši 20 procent.