Vlaďka totiž vyhrála hlavní cenu v tombole během sobotní Kloboukové tancovačky, kterou uspořádaly základní školy v ulicích Heyrovského a Na Příkopech. Výhrou bylo pravé mexické sombrero.


„Všichni chtěli vyhrát ten klobouk, o to více nás překvapilo, že Vlaďka se jej rozhodla vydražit a peníze věnovat vážně nemocné dívce,“ uvedl včera Deníku ředitel první zmiňované základní školy Miloš Zelenka. Následná spontánní dražba vynesla osm tisíc, ale dražitel, který si nepřál být zveřejněn, nakonec tuto částku dorovnal na dvacet tisíc korun.


„Chvilku jsem přemýšlela o tom, že si to sombrero nechám, ale pak jsem se pevně rozhodla jej raději vydražit a peníze věnovat,“ přiznává Vlaďka. Pozoruhodné je na tomto příběhu to, že Vlaďka onu mladou pacientku zná jen krátce. „Vlastně jsem ji jen jednou koupala. Strašně mi ale přirostla k srdci,“ dodává.
Nemocné je teprve třináct let a trpí vážnou chorobou svalstva zvanou svalová dystrofie. Ta se projevuje postupným ochrnutím těla. Vzhledem k lékařskému tajemství nemůžeme uvést více podrobností.

„O tuto dívku se staráme na dětském oddělení chomutovské nemocnice,“ říká třídní učitelka Vlaďky, Eva Čížková. „Původně jsme měli v plánu ji koupit nějaké maličkosti, ale to co udělala Vlaďka, nás opravdu překvapilo.“
Nyní to vypadá, že třináctiletá pacientka se dočká speciálních vzduchových matrací a zřejmě i nové televize, na kterou se prý s oblibou dívá.
„Tento čin je pro nás takový světlý bod. Je vidět, že všechno není úplně špatně, jak říkají o polistopadovém dění někteří pochybovači,“ hodnotí čin studentky 3. A zdravotní školy Miloš Zelenka a dodává: „V lidech je stále hodně dobrého, Vlaďce Roztočilové i onomu dárci patří obrovský dík.“