„Jezdím nejčastěji na Kameničku nebo Lesnou. Občas si to také vyšlápnu na Horu svatého Šebastiána,“ popsala svou oblíbenou cyklotrasu Martina Zyklová z Chomutova. Chomutovan David Šenkýř zase často vyráží na kole na Nechranice. „ I když je tam už docela provoz, tak tam jezdím docela často. Jen tak se projet jezdím do Bezručáku a vyjedu až na Šebík.“


Bezručák = plno


V Chomutově je nejznámější cesta na Třetí mlýn. Sem chodí lidé běhat, na procházku, brusle i kolo. Když je hezké počasí, tak do údolí vyráží téměř každý. A to je také největší problém „Bezručáku“ – po silnici na Třetí mlýn se často nedá ani projet. Navíc na úzké cyklostezce hrozí, že se tu střetne cyklista s bruslařem nebo s někým, kdo si vyšel jen na procházku.


„Vůbec mě to tam neláká. Na mě je tam moc lidí, jenom bych se pořád někomu vyhýbala,“ říká Iva Branová z Jirkova. Sama prý jezdí do sousedního Mostu na ovál kolem hipodromu.


Podobné je to na druhé nejoblíbenější trase v Chomutově – stezce podél zooparku. Také tam chodí lidé na procházku, jezdí tu lidé na kole a často se musí vzájemně vyhýbat.


In-line brusle jsou in


Chomutovanka Kateřina Pecháčková zase často vyjíždí na in-linech po staré silnici do Litvínova, kousek od Vysoké Pece. „Ta už dávno nefunguje a tak se po ní můžu v klidu projíždět.“ Tam často vyjíždějí Jirkováci, protože to mají blízko.


V Kadani využívají lidé pěkného prostředí lesoparku, kam chodí běhat, na kolo i brusle. Minulý rok tady vybudovali úplně novou stezku podél řeky směrem do Klášterce nad Ohří. Takže cyklisté mohou vyrazit po jejím jemné štěrku z Kadaně do Klášterce a naopak.

Kromě in-linů, koloběžek, skateboardů jsou v současné době velkým hitem tak zvané „skákací boty“. Dá se s nimi vyskočit do výšky až dvou metrů. Také se s nimi dají dělat až třímetrové kroky a lidé si na nich také procvičí celé tělo. V Bezručově údolí jsme „skákačů“ viděli hned několik.


S kolem na hory


Ve Vejprtech žádná oficiální cyklostezka není. Nejvíce tu lidé vyjíždějí z Vejprt směrem na Klínovec. Nazpátek cestou z Klínovce se mohou zastavit i na pivko, protože už pojedou jen z kopce.


Také tu cyklisté využívají různých lesních cest nebo stezky hned v sousedním Německu. A nejen místní obyvatelé, ale sportovci z celého Chomutovska. Většinou se nechají na „hory“ vyvést buď vlakem nebo cyklobusem. Ty jezdí z Chomutova i Jirkova.


„Sejdeme se jako parta a vlakem se svezeme třeba do Kovářské nebo Vejprt a odtud se vracíme na kolech do Chomutova,“ popisuje trasu David Jedlička.