Příznivci nezávislé hudební scény slaví malé vítězství. Chomutovský festival Cumbajšpíl bude! Posunul se o dva měsíce a o dvě stě metrů. A bude kvůli tomu také trochu jiný.

Dva pátky v lázních

Hlavní změny jsou dvě festival nebude probíhat pod širým nebem jako v minulosti, ale v zavřených městských lázních. A bude sice dvoudenní, ale rozdělen na dva pátky. Tento, 16. listopadu a příští, 23. listopadu. „V létě jsou lidé ochotní zůstat dva dny na festivalu, ale jít v pátek i v sobotu na koncert uvnitř budovy, to je neobvyklé," vysvětlil týdenní pauzu jeden z organizátorů, Petr Karásek.

Výběr kapel už ale odpovídá minulým ročníkům. „Jako obvykle se představí zejména muzikanti z české i německé strany Krušnohoří, které doplní výkvět české nezávislé scény, ať už se jedná o progresivní současnou hudbu, ostřílené harcovníky nebo nastupující senzace (např. několik laureátů cen Apollo a Vinyla)," píší na webu lidé z pořádající sdružení Kuprospěchu. 

Ze stylu si vybere každý, kdo jen trochu tíhne k nezávislé hudbě. Ska, alternative psychedelic rock´n´ roll, metalcore, indie, hip hop… Kompletní program najdete dole. Jak sami pořadatelé říkají, nejde jim o „laciná lákadla pro masy, ale o kvalitu". Takže pokud jste poslouchali Kelly family, do lázní nechoďte.

Tři pódia

…na místě kostěla vyrostly městské lázně. Jejich osud je dnes také nahnutý.V lázních se bude hrát na třech pódiích. Takzvaná Plyšová stage je v prostoru bývalé restaurace nad bazénem, kde už v minulosti sdružení koncerty pořádalo. Hlavní „Big Bada Bum" stage je ve vstupní vestibulu.

Prostor hlavního bazénu pořadatelé využít nemohou, což ale podle svých slov ani nechtěli. V budově budou oddělené kuřácké a nekuřácké prostory a organizátoři prosí o dodržování zákazů, protože většina prostor nejde větrat.

Tentokrát festival není zdarma, vstupné je ale spíše symbolické 50 korun na každý pátek.Začíná se v 19.30, konec bude po jedné hodině ranní, povolení pro hudbu je totiž do 1.30 hodin.

Návrat z hrobu

Letošní Cumbajšpíl je již devátý v pořadí, málem se ale neuskutečnil (proto ten podtitul viz infobox dole). Radní totiž nepovolili sdružení hrát v městském parku déle než do desíti večer, co je pro takový festival v podstatě vystavené stop. „Měli jsme ale nějaké peníze od sponzorů a nechtěli jsme, aby přišly vniveč, tak jsme přemýšleli a napadli nás zavřené městské lázně," dodává Petr Karásek. Následovalo několik jednání s městem, jejichž výsledkem bylo nakonec pronajmutí lázní a uspořádání festivalu pod jejich střechou.

Cumbajšpíl: Vstává z mrtvých jako Ježíš?

Plakáty lákající na Cumbajšpíl byly vždy originální a za hranou masově líbivého designu. Letos je podtitul celého festivalu „fights back from the grave" a ten na plakátu doplňuje klasické vyobrazení ukřižovaného Ježíše, který podle bible rovněž vstal z mrtvých. Jenže původně tahle souhra grafiky a textu v plánu nebyla. Podtitul totiž vychází z názvu starého béčkového kung-fu filmu a má charakterizovat fakt, že Cumbajšpíl už byl v podstatě pohřbený, ale nyní znovu ožívá a pere se dál. Stejně jako hrdina ve zmíněném filmu. Grafická podoba však byla vymýšlena zvlášť. „Je to kouzlo nechtěného, ale sešlo se to hezky," usmívá se Petr Karásek, autor podtitulu.

Program 9. Cumbajšpílu

Pátek 16. listopadu

BIG BADA BUM STAGE (hlavní vestibul)

*FLOEX- electro acous- tic music, Praha
* KILL THE DANDIES!, alternative psychedelic rock´n´ roll, Praha
* KISS THE SUN, metalcore,electronica , Chomutov
* MENIAK, ska, latino, reggae, Chemnitz

PLYŠOVÁ STAGE (bývalá restaurace)

* VENTOLIN, live electronica, Lysá nad Labem
* HAJ HOU, fleshpunk, perfomance, Krušnohoří
* OWL, indietronica, Ústí n. Labem
*0100, post hard core, ex- Darja, Klášterec n. Ohří

FITNESS STAGE (tělocvična)

*ARA COMPANY

Pátek 23. listopadu

BIG BADA BUM STAGE (hlavní vestibul)

Sunshine* SUNSHINE, indie, trash, Praha
* WHISPERING OF SOUL, stadium britpop, Chomutov
* BONUS, hip hop, hardcorefolk, Praha
* THE SONIC BOOM FOUNDATION, rave, disco, Leipzig

PLYŠOVÁ STAGE (bývalá restaurace)

* MARIUS KONVOJ, harcorepunktekno, Ostrava
* SCHWARZPRIOR, ebm, Oceán, Ostrava
* NAUZEA ORCHESTRA, indie, electronica, Ústí nad Labem
* FIORDMOSS, ambient, folk, Berlin
* SKYCA

FITNESS STAGE (tělocvična)

* WCA / VIBRATOR, Chomutov soundsystem