Devětadvacet statických a k tomu dvě mobilní. Takový počet kamerových hlídačů vychází právě na Chomutov. V přepočtu na obyvatele to znamená, že jedna kamera hlídá jeden tisíc, šest set pět lidí.

O zmiňované mobilní kamery, které je možné namontovat kdekoliv ve městě, je nebývalý zájem. Město dokonce zavedlo pořadník, kam obyvatelé hlásí místa, která podle nich potřebují dozor. Kamery ve městě nejčastěji zachycují případy prostituce, která je ve městě zakázaná.

Kamerové systémy začala většina velkých měst instalovat v polovině 90. let. Podle policistů slouží především jako prevence kriminality, často ale také pomáhají při dopadení pachatelů. Je také všeobecně známo, že v místech, které jsou pod dohledem kamery, je kriminalita nižší než v místech, na které kamera nedohlédne. „Je to tak. Mohu potvrdit, že v místech, která kamery hlídají, se děje podstatně méně trestné činnosti. I když už se tam přeci jen něco stane, kamery pomohou k rychlejšímu odhalení," říká zástupce městské policie Petr Zálešák.