Hřiště město začlenilo do areálu na Kamenném vrchu vedle Skateparku. Stojí na ploše 300 m2. Nachází se na něm největší sestava hrazd a další zajímavé free stylové sestavy. „Jsme parta kluků z ulice z Jirkova a Chomutova," prozradil mluvčí skupiny Rostislav Vošický mluvčí skupiny která si říká Street hard workers. O hřiště skupina začala přemýšlet krátce poté, co se začala scházet. „Viděli jsme videa ze zahraničí a to nás motivovalo k tomu, že jsme se obrátili na město, zda by se takové hřiště nedalo postavit i tady v Chomutově," přiblížil co předcházelo vzniku hřiště Vošický.

V květnu roku 2013 členové skupiny sepsali petici, kterou odnesli na radnici. Vedení města si je poté pozvalo na schůzku. „Řekli jsme radním, že hřiště bude sloužit nejen nám, ale komukoliv, kdo si tu bude chtít zacvičit," popsal jednání Vošický. Věci poté dostaly rychlý spád. Město na výstavbu použilo peníze z IPRM. Po vyřízení všech potřebných náležitostí už vlastní výstavba netrvala dlouho. „Hotovo se vším všudy bylo za osm týdnů," uvedla mluvčí radnice Chomutov Šárka Schönová. „Čekali jsme dva roky, ale stálo to za to," uvedl Vošický. Realizaci totiž zpozdilo vyhlášení opakovaného výběrového řízení. Hřiště město přišlo na 1,2 milionu korun. Hřiště je určené široké veřejnosti. Mohou zde cvičit jak malé děti, tak dospělí.

Cílem cvičení je také sdružovat lidi, kteří chtějí zdravě žít a mají rádi společné tréninky s vlastní vahou těla, odmítají bezcílné bloumání po městě a chtějí své znalosti a zkušenosti předávat ostatním.

Slavnostní otevření hřiště se uskuteční v sobotu 18. dubna ve 14 hodin. Na programu je také vystoupení workout skupin Street Hard Workers a RVL 13. K vidění budou i další zajímavé disciplíny jako pole dance, break dance, tricking, parkour, acrojóga a chůze po slacklinu (textilním popruhu zavěšeném ve vzduchu).

Co je street workout?Street workout vychází z kalisteniky - Je to cvičení s vlastní vahou těla, které se provádí venku pod širým nebem. Cvičí se na jednoduchých prvcích, jako je hrazda, bradla, žebřiny, šplhací tyče či lavička. Při cvičení jde především o rozvoj síly, vytrvalosti, a ohebnosti. Ke cvičení není třeba žádné náčiní jako činky a podobně.

Rozhovor s Rostislavem Vošickým

„Cvičíme pro radost," řekl street workouter

Rostislav Vošický začal se street workoutovým cvičením proto, že má rád pohyb a chce se udržovat v dobré kondici. „Dali jsme se dohromady přes facebook. Cvičíme proto, že chceme dobře vypadat, mít dobrou postavu a fyzickou kondici, prozradil zapálený street workouter.

Takové cvičení je asi hodně nároční. Spíš se mu asi věnují mladí lidé?

Máme mezi sebou i starší kluky, mě je například třicet a nejstaršímu tuším že je třicet šest let.

Jste organizovaná skupina?

Nemáme žádnou právní subjektivitu, děláme to jen tak jako kluci z ulice, kteří se schází protože je takové cvičení baví.

Kolik vás pravidelně chodí cvičit?

Je nás kolem dvaceti a vždy se domluvíme na tréninku při kterém se sejdeme a děláme různé cviky.

Jaké svaly cvičením člověk posiluje?

Různými cviky posilujeme zádové svaly, ramena bicepsy, tricepsy, břišní svaly a nohy, které se posilují vlastní vahou.

Jste s novým hřištěm spokojeni? Nové street workoutové hřiště.

Úplně nejvíc. Široko daleko takové není. Je největší nejen u nás, ale také na Slovensku.

Na první pohled hřiště moc velké nevypadá?

Je tu řada skvělých prvků jak na posilování, tak na volný styl. Cvičit současně tu může docela dost lidí.

Takže máte ze hřiště radost?

Jsem rád, že se hřiště podařilo postavit, protože sokolové byli docela velká obec a mezi lidmi to pořád je, taková ta tradice společného cvičení.

Je hřiště v Chomutově něčím specifické?

Je vhodné na free style a tak budeme tréninky kombinovat tak, aby si každý člen naší skupiny prošel cvičením na obou hřištích. Jirkov je spíš vhodný posilování, kdežto tady je to zase dobré na dynamiku. Já bych tohle cvičení nazval silovou gymnastikou. Je to vlastně návrat k někdejšímu cvičení sokolů.

Kde jste cvičili dosud?

Hlavně v Jirkově, kde ještě cvičíme. Využívat ale budeme obě hřiště.

Berete nové lidi?

Budeme rádi, když mezi nás přijdou i další.

Co nějaké závody?

Přemýšlíme, že bychom je udělali někdy v létě. Hledáme vhodný termín, abychom se s nějakým nekryli. Máme tady dobré zázemí. Je tady sociální zařízení, záchytné parkoviště pro návštěvníky, možnost občerstvení a podobně, takže to je velká výhoda. Věříme, že se nám sem podaří nalákat lidi z celé republiky. Už máme i nějaké ohlasy z Německa a Slovenska.