Pravidelnou dotaci od města zdržely nové volby, peníze od partnerů přijdou až za několik měsíců. Fotbalový klub FC Chomutov nemá peníze a musel sáhnout k nouzové variantě půjčit si.

Naštěstí fotbalistům vyšlo vstříc město a klubu půjčilo 1,5 milionu korun. „Obtížná finanční situace ohrožovala činnost klubu," vysvětluje schválení dotace primátor Daniel Černý. Peníze budou podle něj klubu sloužit například k úhradě nájemného za hřiště v areálu na Zadních Vinohradech, které klub užívá.

Fotbalový klub potřebuje podle svého sekretáře, společníka a zároveň brankáře Radka Zaťka překlenout krizové období. „Pravidelně dostáváme dotaci od města, kvůli opakovaným volbám ale ještě nebyly žádosti ani projednané," vysvětluje. A sponzoři se shánějí těžko. „Peníze od partnerů ale přislíbené máme. Jen dorazí až na přelomu září a října," dodává.

Fotbalisté se zavázali půjčku od města vrátit do konce roku. Budou na to mít? „Kdybych nevěděli, že peníze budeme moci vrátit, nepůjčovali bychom si," odmítá jakékoliv pochybnosti Zaťko. Klubu věří i město. „FC Chomutov s.r.o. je tradičním příjemcem městských dotací. Očekáváme, že klub bude mít dostatek prostředků na splacení závazku do konce roku 2015, jak je dohodnuto," nechal se slyšet primátor. Pokud by klub svůj závazek nesplnil, nemohl by v budoucnu žádat o městské dotace. Což by byla rána, kterou si nemůže dovolit.

Přestože v bance by půjčka vyšla fotbalisty daleko dráž, úplně bezúročně město peníze poskytnout nemohlo. Fotbalový klub je totiž vnímán jako obchodní subjekt, bezúročná půjčka by mohla být považovaná za nepovolenou veřejnou podporu. Úrok je ale minimální 0,52 % p.a., což znamená, že fotbalisté zaplatí navíc jen asi pět tisíc.

FC Chomutov hraje Českou fotbalovou ligu, tedy třetí nejvyšší ligu. V této sezoně se jim ale moc nedaří, v tabulce jsou třetí od konce a bojují o záchranu.