„Museli jsme škodu vypočítat přesně, aby jsme se nedostali do rozporu a naši žalobu tím neznehodnotili,“ vysvětlil primátor Chomutova Jan Mareš.

Radní už podání žaloby schválili. „Myslíme si, že nám tím vznikla škoda,“ vysvětluje jednoduše primátor. „ K zastavení dotací došlo kvůli špatně nastavenému systému, nikoli kvůli chybě města.“

Šlo o dotace na stavby v areálu na Zadních Vinohradech. Město si na ně bralo úvěr s tím, že ho vždy splatilo k datu, kdy měla přijít dotace. Jenže když rada proplácení dotací zastavila, město nemělo čím úvěr splatit a úroky nečekaně narůstaly.

Podle stanoviska Regionální rady se město nemůže hlásit o škodu, když na dotaci obecně není žádný nárok. Město se ale opírá o smlouvy, které právě s radou podepsalo, a kde jsou i přesné termíny proplácení dotací.

Vyplácení evropských peněz zastavila regionální rada na jaře 2012. Kontrola ministerstva financí i Evropské komise zjistila totiž v jejich přidělování takové chyby a hlavně možné machinace, že raději veškerý finanční tok asi na rok zastavila. Dodnes běží soud s několika řediteli rady právě kvůli údajným machinacím s dotacemi.