Bude mít Kamencové jezero charakter lázní, nebo supermoderního koupaliště s nejnovějšími atrakcemi? Nebo se „naleští“ jeho dnešní podoba? Chomutov se nechá překvapit, s jakými návrhy přijdou zkušení architekti. Chystá se totiž vyhlásit architektonickou soutěž, která je svým zaměřením i rozsahem první svého druhu. Díky ní město získá koncepční dokument pro další rozvoj areálu i blízkého okolí.

Architekti dostanou volnou ruku, takže mohou přijít takřka s čímkoli. „Soutěž bude dvoukolová. V prvním kole může přijít soutěžící s kompletně novou vizí. Po této ideové části přijde druhé kolo, kdy odborná porota vyhodnotí vlastní architektonické nápady,“ přiblížil náměstek chomutovského primátora David Dinda.

Hlavní část mola už pluje po Kamencovém jezeře. Části mola v pátek přeplavili k hlavní pláži a tam ho smontovali.
Hlavní část mola už pluje po Kamencovém jezeře. Plavci ho vyzkoušejí v srpnu

Od začátku budou architekti pracovat s několika zadáními od města. Například mají do svého návrhu vhodně zapojit restauraci Dřevák i převlékací kabinky v jejich původní podobě. Město chce také řešit otázku vstupů a vjezdů do areálu. Návštěvníci totiž najíždějí do kempu přes obytnou zónu, navíc brzy dojde na demolici hotelu U Jezera, který sousedí s hlavním vchodem na Kamenčák a zatím tvoří předěl mezi areálem a ulicí. Návrh by tak měl odpovědět na otázku, jak naložit s tímto nově vzniklým „hluchým“ místem.

Kamencové jezeroZdroj: MMCH

Kamencové jezero  Foto: MMCH

Stále také žije myšlenka otevřít areál jezera pro celoroční využívání. „Částečný úhel pohledu je ten, že by mohl být výchozím turistickým bodem pro výlety od jara do zimy,“ zmínil náměstek. „Kdyby například zvítězil léčebný charakter areálu, mohl by léčebný program probíhat v lázeňském domě, a poté by návštěvníci mohli vyrazit na lyže do hor,“ dodal pro představu.

Aby mohl být areál celoročně přístupný, je ale potřeba vypořádat se se zvýšenými nároky na provoz. „Lidé se musí nějak dostávat dovnitř, například přes čipy vstupními turnikety, a bude také potřeba zajistit celoročně provozovatelné záchodky,“ podotkla ředitelka chomutovského zooparku Iveta Rabasová. Pod něj spadá právě i areál jezera. Podle jejích slov bude potřeba zařídit zázemí pro zaměstnance a také skladové prostory.

Autismusic Fest ve Vikleticích.
Vyzkoušejte si jiný svět. Hudební festival ukáže, jak se žije "autíkům"

Architektonická soutěž je pro město dobrým způsobem, jak získat větší množství architektonických a urbanistických návrhů, řešených z mnoha úhlů pohledu. „Z návrhů si město může vybrat ten nejoptimálnější, přičemž má v zádech odbornou nezávislou porotu z řad architektů,“ vysvětluje vedoucí odboru rozvoje a investic Hana Nováková.

Soutěž bude probíhat v souladu se soutěžním řádem České komory architektů.

Město vyhlásí architektonickou soutěž během srpna, přičemž návrhy prvního kola by měli soutěžící předložit do poloviny listopadu. Ukončení druhého kola bude záviset na délce hodnocení. „Předpokládáme, že celá soutěž bude ukončena podle konzultací s odborníky a jejich zkušeností přibližně v květnu příštího roku,“ dodává Nováková. První realizace podle vítězných návrhů by se měly uskutečnit v roce 2019.

Na začátku cesty a pár kilometrů před cílem Miroslava Kalinu provázela hrstka dalších sportovců. Většinou však ujížděl krajinou sám. Na snímku projíždí centrem Loun.
Podesáté běžel o život a ve prospěch nemocných rakovinou. Teď naposledy