Za dobrou práci při zadávání veřejných zakázek ocenili Jirkov akademici z Univerzity Karlovy v Praze. Ti ohodnotili tendry ve všech městech Česka za léta 2013 až 2015.

Z Chomutovska nejlépe dopadl právě Jirkov, který se vyšvihl mezi čtvrtinu nejlépe hodnocených. Od organizátorů projektu si tak vysloužil ocenění Dobrý zadavatel 2014.

Chomutov a další města okresu se v hodnocení objevily až v řadě za ním.

„Při hodnocení úřadu vycházíme z tvrdých dat o jeho zakázkách," říká Jiří Skuhrovec z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, který je jedním z autorů projektu. „Počítáme jedenáct ukazatelů pokrývajících různé fáze zakázky od vypsání po plnění například kolik firem se o zakázky uchází, nebo jestli se zakázky moc často neruší a podobně," vysvětlil akademik.

Při hodnocení výzkumníci Jirkovu přidělili takzvaný zIndex v hodnotě 75. Čím blíže má ke stovce, tím lépe. „Vysoká hodnota zIndexu znamená, že je ve veřejných zakázkách menší prostor pro korupci a plýtvání," dodává k tomu Jiří Skuhrovec s tím, že ti nejlepší dosáhli na hodnotu 90.

Chomutov například sklidil zIndex 67 a octl se tak spolu s ostatními městy Chomutovska pod čarou (podrobnosti v infoboxu). Mezi dobře hodnocená totiž patří jen ta města, která bodově stanou v první čtvrtině.

zIndex? Čím blíž stovce, tím líp

Jirkov: 75
Chomutov: 67
Kadaň: 65
Vejprty: 65
Klášterec nad Ohří: 59

CHOMUTOV: PŘÍŠTĚ SKONČÍME VEPŘEDU

V případě Chomutova akademici zkoumali práci, kterou odvedlo především minulé vedení města. To současné věří, že při příštím hodnocení Chomutov dopadne podstatně lépe.

„Chomutov patří v oblasti veřejných zakázek k velmi transparentním městům. Letos spustil elektronický nástroj na profilu zadavatele a v nástroji EZAK zveřejňujeme všechny zakázky nad sto tisíc korun. Směrnice města pro zakázky jde ještě nad rámec zákona," uvedl mluvčí magistrátu Jan Rödling. „Zároveň zveřejňujeme všechny zakázky nad sto tisíc i u městských organizací," doplnil.

STAROSTA JIRKOVA: JDEME SPRÁVNOU CESTOU

Starosta Jirkova Radek Štejnar vnímá ocenění jako důkaz, že jde Jirkov správnou cestou. „Kritici nám občas vyčítají, že nevyužíváme elektronické zakázky. Ale tohle ocenění jasně ukazuje, že když se zakázka dobře napíše standardní cestou, je to jen ku prospěchu věci," uzavřel.