Bývalá restaurace a kuželna v jirkovské ulici U Stadionu není žádný stavební skvost. Vyrostla za komunistického režimu v rámci pověstné akce „Z“, kdy ji zdarma postavili amatérští stavitelé. Přesto Jirkov uvažuje, že ji za pár milionů koupí. Investoval by tak ne do budovy samotné, ale především do klidu a budoucnosti svých obyvatel. Jinak totiž hrozí, že poslouží jako ubytovna pro armádu dělníků.

Prodej vyprázdněné patrové budovy inzeruje realitní kancelář, která ji nabídla i městu. To o ní seriozně uvažuje, protože má informace o tom, že se o nemovitost ucházejí investoři se zájmem zřídit ubytovnu. Právě toho se radnice děsí. „Je to bezpečnostní riziko, které na sebe váže další jevy, jako je prostituce, drogy a pití,“ uvedl starosta Radek Štejnar. „Není problém, když se přistěhuje ukrajinská nebo mongolská rodina, pracuje tu, žije a posílá děti do školy. Když je ale na jednom místě 70 chlapů, začnou problémy. Po práci budou hledat, kde se napít, a ženské,“ obává se starosta.

Bývalá ubytovna v Chomutově půjde na podzim k zemi
Oprýskané domy nahradí zeleň. Chomutov a Výsluní zbourají opuštěné stavby

Dům navíc stojí v klidné části města přímo pod paneláky. „Na lokalitu a především na lidi, kteří tu žijí, by to mělo špatný dopad,“ míní místostarostka Dana Jurštaková. „Tomu chceme zabránit, proto s realitní kanceláří jednáme,“ dodala.

Špatné časy už místní zažili, když kuželna před lety sloužila jako hotel nižší kategorie. „Žiji tu 30 let a viděla jsem už všechno. Opilé hosty, kteří si tam tahali prostitutky, hluk, ráno zdemolovaná auta. Kolikrát sem přijeli autobusem a když odjížděli, nabourali celou řadu aut,“ nerada vzpomíná Venuše Vyšínová. „Jestli to město koupí, budeme nadšení,“ ujistila.

Možným krokem je demolice

Dům je starý zhruba 40 let a posledních osm let ho nikdo nevyužíval a nestaral se o něj. To se také podepsalo na stavu. Do střechy zatéká. Město si nechalo zpracovat znalecký posudek, který nemovitost aktuálně nacenil na tři miliony korun. Radní už zastupitelům doporučili, aby odkup schválili. Finální slovo ale budou mít zastupitelé na svém červnovém zasedání.

Pokud město nemovitost koupí, s největší pravděpodobností ji nechá srovnat se zemí. Tamním lidem totiž nejvíc schází místo, kde zaparkovat, proto by mohlo vzniknout parkoviště o několika desítkách stání a se zelení.

Ilustrační
Vychovejte si své zahraniční pracovníky, nebo je pošlete domů, vzkazují města

Radnice sleduje dlouhodobě zájem o investorů a pracovních agentur, kteří by v Jirkově mohli ubytovávat dělníky. Je totiž poučené živelnou privatizací bytů, kterou v 90. letech minulého století prošla snad všechna města, navíc má vlastní problémy s vyloučenými lokalitami.

Pronajímání bytů v panelácích, kdy v jednom může bydlet skupina pracantů, která ovlivní způsob života ve vchodě, zabránit nemůže. Stejně tak neovlivní dění v soukromých budovách. „Myslíme si, že například v Kavalíru už se něco takového děje, možná i na pile naproti,“ domnívá se místostarostka.

Kde je možné podobně „ohrožené“ budovy koupit, tam se o to město snaží. „Proto jsme koupili Preciosu, protože hrozilo, že se tam přesunou pracovníci z Ázerbajdžánu, kteří tam budou spát na kavalcích,“ uvedl starosta Radek Štejnar.

Bývalý hotel Kavalír v Jirkově
Roztočí se v Kavalíru ruleta? Město je proti