Prodejci jsou ve většině případů kulantní a originálně zabalené zboží vám při předložení pokladního dokladu vymění, ze zákona k tomu však nejsou povinni.

Co dělat, když dárky pod stromečkem mají špatnou barvu, velikost nebo se vyskytují vícekrát? V zásadě nejsou prodejci povinni zboží vyměnit jen z toho důvodu, že se nám zakoupený výrobek nelíbí či nehodí. Záleží vždy na tom, zda je obchodník kulantní a zda zboží vymění i dobrovolně.

Většina saských obchodů nevhodné dárky bez problémů vymění za předpokladu, že zboží je nepoužité a originálně zabalené a že k němu bude předložen doklad o zakoupení. Obchodník může rozhodnout, jakým způsobem zboží vymění. Existují tři možnosti: 1. Vrácení peněz (Geldrückgabe), což je pro zákazníka nepohodlnější varianta. 2.

Poskytnutí poukazu na zboží u stejného obchodníka (Warengutschein). Poukaz bývá vystaven přesně na hodnotu vráceného zboží a má zpravidla omezenou časovou platnost, tedy je na něm uvedena lhůta, v níž je nutné poukaz vyměnit za nové zboží. Vždy je možné určitou částku doplatit, ale není možné si u levnějšího zboží nechat vrátit hotovost. 3. Přímá výměna zboží za zboží podobného charakteru (Umtausch). Tato eventualita poskytuje zákazníkovi velmi omezenou možnost výměny, například za jinou velikost či barvu nebo za podobné zboží zpravidla ve stejném oddělení.

Jak je to v obchodě s reklamacemi

Chcete-li problémům s výměnou předejít, je dobré si již při zakoupení eventuální výměnu zboží dohodnout a nechat si ji potvrdit třeba na pokladním dokladu. Dokonce i CD či DVD je možné vyměnit, ale právě u tohoto zboží je dobré si pro tento případ dát zboží při zakoupení pro možnost výměny zapečetit (prodejce ji opatří pečetí, která nesmí být v případě výměny zboží poškozena).

Jiná situace nastává, vykazuje-li zboží závadu. U vadného zboží může zákazník volit mezi možností bezplatné opravy nebo výměnou za zboží bez vad. Zákazník se může ale také rozhodnout pro redukci ceny a zboží si ponechat.

Reklamace jsou možné i u zlevněného zboží a akčních nabídek. Každopádně se doporučuje si schovat doklad o zaplacení, pro případ, že zboží bude nutné vrátit.

Zvýšení cen jízdného

Dopravní svaz Horní Polabí (VVO), který zodpovídá za systém integrované dopravy v oblasti Horního Polabí, oznámil, že s platností od listopadu 2011 bylo zdraženo jízdné. Cena jednotlivé jízdenky se zvýšila z 1,8 eura na 2 eura.

Výhodnější než jednotlivá jízda je jízdenka na čtyři jízdy, která nyní stojí 7,2 eura (4er-Karte). Tu můžete používat i při jízdě přes více zón. V tom případě je třeba označit příslušný počet jízd (například dvě zóny označit dvě jízdy, jedou-li dva lidé přes dvě zóny musí na čtyřjízdence označit všechny čtyři jízdy atd.). Pokud chcete jet pouze krátký úsek, to je maximálně čtyři zastávky, můžete si koupit jízdenku na čtyři krátké jízdy (4er-Karte Kurzstrecke).

Výhodná rodinná jízdenka se vyplatí

Oblíbenou speciální nabídkou je i jednodenní rodinná jízdenka (Familientageskarte) za 7,5 eura pro žlutě označenou tarifní zónu číslo 10 Dresden (to je například na trase z hlavního nádraží na letiště). Ta po označení platí pro dvě dospělé osoby a maximálně čtyři děti (ve věku 6 14 let) celý den až do čtyř hodin příštího rána.

Bezplatně cestují děti do šesti let, skupiny dětí z mateřských škol a těžce zdravotně postižení. Děti od 6 do 14 let (včetně) mohou využívat zlevněné jízdné.

Jízdenka se kupuje ve žlutých automatech dopravního svazu VVO (pozor, automaty vrací kovové drobné). Jízdenku je nutno označit datem v tramvajích a autobusech, pro vlaky rychlodráhy (S-Bahn) se musí jízdenka označit již na nástupišti.

S Českými drahami také se slevou

Také České dráhy nabízejí v rámci zákaznického programu ČD Bonus (držitelé mezinárodní jízdenky ČD či DB) zajímavou službu. Cestující odkudkoli z České republiky do Drážďan jsou oprávnění zakoupit vstupenku se slevou do objektů Master Gallery, Rezidenzschloss a Gallery Albertinum. Sleva je od 2,5 eura (25 procent) a platí na plné vstupné.

Do Rezidenčního zámku a do Obrazárny starých mistrů ve Zwingeru tak cestující ČD zaplatí za vstupenku po slevě 7,5 eura, do Albertina 6 eur. Jednu jízdenku na vlak je možné využít k uplatnění pouze jedné slevy do vybraného objektu.

Užitečné informace

VVO Familientagesticket, 4er-Karte, Kurzstrecke

Více na: http://vvo-online.de/cs/tickets_und_netz/fahrpreise/fahrpreise_auf_einen_blick/ (CZ)
Výstava Zlatotepectví a 70 mistrovských děl ze sbírky Oetker
Sponselraum v Nové Zelené klenbě (Neuen Grünes Gewölbes)
Rezidenční zámek (Dresdner Residenzschloss),
Taschenberg 2, 01067 Dresden
Termín: do 22. ledna
Otevřeno: 10.00 18.00 hodin, v úterý zavřeno
Vstupné: do Rezidenčního zámku (kromě Historické Zelené klenby) 10 / 7,5 eura, do 16 let vstup zdarma
Více na: http://www.skd.museum/

Rozšířená výstava Popelka zpět na Moritzburgu
Zámek Moritzburg
Termín: do 26. února
Otevřeno: denně od 10.00 do 17.30 hodin, poslední vstup je v 17.00 hodin
Vstupné: 7 / 3,5 eura, rodinné vstupné 7 eur (1 dospělý, 2 děti), 14 eur (2 dospělí, 4 děti)
Více na: www.maerchenschloss-moritzburg.de/ (CZ / DE), české texty k výstavě

Technické sbírky Expozice dobrodružná matematika
Techn. Sammlungen Dresden
Junghansstraße 1-3, 01277 Dresden
Otevřeno: úterý až pátek 9.00 17.00 hodin, sobota a neděle, svátky 10.00 18.00 hodin, pondělí zavřeno
Doprava: autobus 61, tramvaje 4 a 10, zastávka Pohlandplatz
Vstupné: dospělí 4 eura, snížené 3 eura, rodinné 8 eur (2 dospělí) 5 eur (1 dospělý), skupinové slevy
Informace: K exponátům jsou české texty, české internetové stránky, český jídelní lístek v muzejní kavárně, prohlídky jsou i v češtině pro skupiny (předchozí rezervace nutná).
Více na: www.erlebnisland-mathematik.de/ (DE / EN / RU / PL)

7. Mezinárodní skokanský mítink
(za účasti dvou českých tyčkařek)
Margon Arena Bodenbacher Straße 154, 01277 Dresden
Termín: 27. ledna od 19.00 hodin
Vstupné: 13 / 11 eur, 10 / 8 eur v předprodeji, děti do 7 let zdarma
Více na: http://springermeeting-dresden.de (DE)
Nejlepší světoví atleti a atletky předvedou své umění ve skoku o tyči. Loňskou vítězkou se stala Jiřina Ptáčníková, která se tento rok soutěže opět účastní. Další českou skokankou je Romana Maláčová. Soutěž bude zahájena zajímavým zábavním programem.

Městské sbírky Freital na zámku Burgk
Altburgk 61, Freital
Ještě v lednu se koná zajímavá vánoční výstava s názvem:
Plyšoví medvídci jako z dob našich babiček
Termín konání: do 22. ledna 2012
Otevřeno: úterý až pátek: 13.00 16.00 hodin, sobota a neděle: 10.00 17.00 hodin
Více na: www.freital.de