Jedna z největších a nejúspěšnějších kulturních událostí v Evropě nabízí ve více než 65 městech a obcích podél česko-německé hranice široký kulturní program, zahrnující klasickou a jazzovou hudbu, klecmer, divadlo, výtvarné umění, literaturu, sympozia a mistrovské dílny.

Devatenáctý festivalový ročník v západočeském Kynšperku nad Ohří zahájil vynikající německý soubor Concerto Köln. Festival Mitte Europa je však přitažlivý nejen svými koncerty, ale návštěvníky lákají také jeho atraktivní historická místa konání, malebné zámky, hrady, barokní zahrady či středověké chrámy v Ústeckém a Karlovarském kraji, v Bavorsku a Sasku.

Společnou záštitu nad Festivalem Mitte Europa mají, jako již řadu let, kancléřka SRN, český premiér a předsedové vlád Bavorska a Saska.

Festival jako osobní citlivá výpověď

Myšlenka realizovat česko-německý Festival Mitte Europa, Bavorsko-Čechy-Sasko vznikla v roce 1990 jako reakce na pád železné opony a vychází zcela z občanské iniciativy.

Kořeny má v osobních osudech iniciátorů – česko-německého manželského páru Ivany Thomaschke, české historičky umění, a německého operního pěvce Prof. Thomase Thomaschke a jejich přátel.

Patří k nim východoněmecká lékařka Dr. Maria Schubert a její manžel, evangelický farář Friedemann Schubert, právě tak, jako několik českých historiků umění - Dr. Jiří Vykoukal, ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu, a Mgr. Jana Orlíková, tehdejší ředitelka Grafické sbírky Národní galerie v Praze.

Prvotním úmyslem nebylo uvést v život nový kulturní festival, ale umožnit prostřednictvím řady akcí setkávání a spolupráci především mladých lidí z doposud rozděleného Německa a tehdejšího Československa.

První akcí bylo proto Pěvecké a klavírní mistrovské třídy pro hudební mládež. V létě roku 1990 se tak sešli v malé saské vesničce Misslareuth studenti a studentky zpěvu a hry na klavír z vysokých hudebních škol v Drážďanech a Lübecku, z Prahy a Brna, ale také již z Vídně a Amsterodamu.

Přilákalo je sem mezinárodní renomé vedoucího tohoto workshopu, basisty Thomase Thomaschke, spojené s možností seznámit se v malebném a nenuceném venkovském prostředí s kolegy z východu a západu, od kterých je doposud dělila politická, ale také velmi reálná hranice.

„Festival Mitte Europa pomáhá bořit hranice. a jak všichni víme, neexistuje v Evropě důležitější úkol,“ řekl kdysi Lord Yehudi Menuhin, který byl až do své smrti s festivalem spojen nejen lidsky, ale každý rok také jako dirigent.

Festival tak přivítal od roku 1992 mnoho vynikajících umělců z celého světa.

Symbolické hudební zahajování

V červenci roku 1992 otevřel zahajovací koncert v Johanniskirche v Plavně 1. oficiální ročník společného česko-bavorsko-saského festivalu.

Zahájení bylo symbolické – v saském festivalovém městě účinkoval pod taktovkou českého dirigenta Jiřího Bělohlávka bavorský orchestr Bamberger Symphoniker, složený z členů bývalého Německého orchestru v Praze, kteří museli po II. světové válce ČSSR opustit.

Této konstelaci zůstává festival věrný dodnes: každý zahajovací koncert je obdobně obsazen tak, aby byly vždy všechny tři festivalové „země“ rovnoměrně zastoupeny.

Od roku 2004 spojuje česko- německý kulturní Festival uprostřed Evropy - Mitte Europa 65 bavorských, českých a saských měst a obcí podél česko-německé hranice v délce 400 km, od Horní Falce, Horních Franků, západních Čech, přes Vogtlandsko, Krušné hory a okolí Drážďan, po severní Čechy. Spojuje geograficky tři euroregiony- Euregio Egrensis, Euroregion Krušnohoří/Ezrgebirge a Euroregion Labe/Elbe.

Festival zastřešuje dlouhodobé tématické řady posledních let jako jsou „Genius loci“ a „Fórum mladých“ a realizuje každoročně nové kulturní projekty jako například v roce 2007 ve vztahu k evropské kulturní pestrosti „Variatio delectat - Rozmanitost potěší“.

Atraktivní a pestrý program láká již 15 let nejen publikum z jednotlivých regionů, ale návštěvníci využívají širokou programovou nabídku k návštěvě sousedního regionu na obou stranách česko- německé hranice.

Užitečné informace + program:

19. června, sobota, Jimlín, hrad, 17.00 hodin
TRIO JANSA, BIRGIT NOLTE (flétna), STEFANO DI LOTTI (housle), ALESSANDRO INCAGNOLI (violoncello), LA MUSICA CLASSICA V EVROPĔ(Joseph Haydn, Leopold Jansa, Josef Mysliveček, Franz Danzi).

Úspěšné italské Trio Jansa, pojmenované podle slavného českého skladatele a houslového virtuóza Leopolda Jansy (1795-1875), bylo založeno v roce 2008. Intenzivně se věnuje interpretaci méně známých kompozic, přičemž má v repertoáru pouze originální skladby nebo transkripce (přepisy originálních notových záznamů). Jednotliví členové tria hrají i v dalších významných komorních ansámblech, jako je například Quartetto d’archi di Roma.

22. června, úterý, Trmice, zámek, 19.00 hodin,
RUDI ZAPF (cimbál), INGRID WESTERMEIER (kytara), FROM IRELAND TO SPAIN.

Hudební toulky po Evropě – Virtuózní duo hostuje po celém světě a prezentuje své nástroje v překvapujících variacích. Při vzrušující a zábavné hudební cestě po Irsku, Finsku, Rusku, Francii a Španělsku, obohacené i o zvuky klecmeru a díla klasických mistrů, rozvíří Rudi Zapf, hvězda mezi hráči na cimbál s více než 700 úhozy za minutu, natolik svůj cimbál, že často připomíná hru na diatonickou harmoniku nebo na chromatický knoflíkový akordeon.

Další koncerty v Ústeckém kraji
11. 7. Osek, klášter - Sedm posledních slov našeho Vykupitele na kříži
12. 7. Louny, kostel sv. Mikuláše - alpský roh & varhany
14. 7. Velké Březno, zámek - Parnassi Musici
26. 7. Teplice, kostel sv. Jana Křtitele - barokní koncert & zpěv
30. 7. Kadaň, kostel Povýšení sv. Kříže - Panova flétna & harfa

Přesný program na www.festival-mitte-europa.com

+420 775 919 339
kulturnispoluprace@seznam.cz
Festival uprostřed Evropy-Mitte Europa
Špalíček, nám.Krále Jiřího z Poděbrad43
350 02 Cheb
Tel.: 775 91 93 39, 354 43 69 41