U ústeckého krajského soudu bude ode dneška pokračovat hlavní líčení v kauze vraždy podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Bývalému vojákovi Michalu Krnáčovi hrozí za vraždu s loupežným motivem až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Mluvčí soudu Lenka Lasovská řekla, že na konci týdne by mohl padnout rozsudek.

„Pokud ve věci nebudou další návrhy na dokazování, mohl by v pátek padnout rozsudek," řekla Lasovská. Soud plánuje výpovědi svědků a znalců, ve středu by měla před soudem vypovídat Houskova partnerka, bývalá hejtmanaka a současná náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová. Svědčit by měl i spolumajitel stavební firmy RRR Vlastimil Rindoš, který Houskovo tělo našel. Na programu jsou i znalecké posudky.

Podle obžaloby zastřelil Krnáč Housku loni 18. listopadu před domem v Chomutově, kde politik žil s Vaňhovou. Podle žalobce se na vraždu připravoval. O Houskovi a Vaňhové údajně měsíce zjišťoval informace. Krátce před činem si koupil elektrický paralyzér, kterým prý oběť omráčil. Housku pak čtyřikrát střelil. Podle policie poté prohledal dům.

Krnáč se v přípravném řízení k vraždě přiznal, Housku prý zastřelil po vzájemné potyčce. Před soudem ale vypovídat odmítl. Jeho verzi vyvrátila rekonstrukce činu.

Obžaloba je postavená především na Krnáčově přiznání a na tom, že jeho DNA byla na paralyzéru, kterým podle obžaloby Housku omráčil. Podle informací šlo ale o takzvaný smíšený profil, což znamená, že nešlo jen o Krnáčovy stopy, ale i DNA jiné osoby. Nejasně vycházejí znalecké posudky. Na místě činu se našly skoro tři desítky pachových stop, ani jedna ale nepatří Krnáčovi. Obdobné je to podle informací s daktyloskopickými stopami. Krnáč na místě nezanechal otisky. Otázky jsou i kolem zbraně, kterou byl Houska zastřelen. Na místě činu se nenašly nábojnice, sám Krnáč vypověděl, že zbraň podle zvyku z armády vyčistil. V březnu ji pak v rámci svého přiznání kriminalistům odevzdal. Balistická expertiza nevyloučila, že Houska byl zavražděn zbraní značky Glock. Zároveň ale hovoří o tom, že mohlo jít i o jinou značku zbraně. I kvůli tomu navrhli zmocněnci Houskových blízkých další svědectví. „Navrhli jsme svědectví výrobce zbraně, firmy Glock," řekl jeden z advokátů Michael Kis.

Zmocněnci chtějí předvolat i svědky z Krnáčova okolí. „Chceme, aby soud vyslechl nadřízené pana obžalovaného z armády, kteří by objasnili, jakým prošel výcvikem. Rádi bychom, aby svědčili i jeho spolupracovníci z armády," uvedl Kis. Soud bude o těchto návrzích rozhodovat. „Jako zmocněnci poškozených příliš mnoho možností nemáme," doplnil Kis.

Podle zmocněnců pozůstalých není případ dořešený. Tvrdí, že šlo o nájemnou vraždu. „Pan obžalovaný je koncovým článkem organizované skupiny, která to zosnovala. On nemohl mít motiv, on byl pouze najat na špinavou práci," řekla už dříve Marie Benešová.

Houskova rodina požaduje odškodné v celkové výši přes dva miliony korun. Nejvíc, milion, chtějí pro Houskovu třináctiletou dceru jako náhradu škody.