Na tváři má krvavé šrámy, v srdci strach. Most už pro ni není bezpečný. Když jde po ulici, rozruší ji každý cizí hlas. Váhá, ale pak to tiše řekne: nemůže si pomoct, ale když vidí mladé Romy, sevře se jí úzkostí žaludek a chce utíkat. „Furt se otáčím. Bojím se, že je někdo za mnou a že mi něco udělá," říká žákyně 8. třídy z Mostu, inteligentní sympatické děvče ze slušné rodiny.

Víc o ní sdělit nesmím, je to součást dohody, která má obě dívky chránit. Sedíme u stolu v jedné místnosti v Mostě. Žádné nahrávání, žádné focení. Venku čeká pedagog, zasvěcený do schůzky jedním z rodičů. A školačky vyprávějí o svém prvním pouličním traumatu.

Město Most.
Muž vykradl v centru Mostu autobus, pak náklaďák, chatku, sklad a garáž

Měly by si užívat života, ale teď čelí ponížení a psychickému bloku, který jim zkomplikoval dospívání. Byly přepadeny u radnice. Plivání, kopání, urážky, vyhrožování, stažení za vlasy na zem… „Ty bílá kur..! Příště tě dobijeme!" Vulgárními útočnicemi byly podle výpovědí Romky. Byly tři a byly ve věku obětí. Městská policie oznámení potvrdila.

Deník na základě výpovědí dvou dívek otevřel jeden z choulostivých případů, které signalizují, že špatné občanské soužití proniká navzdory preventivním programům mezi děti a vyvolává v nich stres a skrytá traumata. Ta se obtížně léčí a prohlubují tak vzájemnou nedůvěru a skepsi.

V úterý 2. května před 18. hodinou se dvě dívky vracely domů přes prostranství mezi radnicí, Repre a hotelem. U parčíku s borovicemi na ně začala pokřikovat parta asi deseti teenagerů. Prý jim vadilo, že se na ně školačky podívaly. Dívky proto raději rychle zamířily pryč, ke schodům k Repre. Jenže tři děvčata z party je pronásledovala, plivala na ně a urážela. Vadil jim třeba vzhled jedné z dívek. „Ta, co je vedla, mě začala kopat do nohou a do zadku," vypráví napadená dívka.

S poplivanou kamarádkou partičku opakovaně žádaly, ať je nechá být, ale marně. Nepomohlo ani, když zvýšily hlas, aby je slyšeli dospělí v okolí. Nikdo k nim ale na pomoc nepřispěchal. Pak se jim hlavní útočnice postavila do cesty a vyzvala je, ať se jdou s nimi prát. Když to dívky odmítly a chtěly jít dál, byla jedna z nich zezadu za vlasy stržena několikrát na zem. Když ubližování vrcholilo, partička dívkám vyhrožovala, že příště je „dobijou a skončí na áru". Pak útočnice odešly.

Ayako Higuchi a Phansachon Buapum chodí od loňska na Střední pedagogickou školu v Mostě. Brzy odjedou.
Nejlepší jídlo v Mostě? To o Vánocích a pak bramborák, svěřily se cizinky

„Byla vyplašená. Snažila jsem se ji uklidnit," svěřuje se matka napadené dívky, která spěchala do centra, když jí dcera od Prioru telefonovala. Během napadení se obě slečny bály telefony vytáhnout, aby o ně nepřišly. Doma vydezinfikovaly škrábance, ale bolest za krkem dosud trvá.

Ještě v ten večer rodina incident popsala strážníkům a druhý den jim volala znovu, aby zdůraznila vážnost situace. Městská policie oznámení případu Deníku potvrdila a přijala opatření. „Hlídky jsou instruovány," řekl Jaroslav Hrvol, ředitel městské policie.

Co bude dál, není jasné. Chybí důkazy a další svědci. Nejbližší kamera incident nezachytila. Rodina jedné z dívek váhá, zda podá trestní oznámení. „K ničemu to nepovede, nic se jim nestane, když jsou mladiství," přemítá matka. Bojí se, že parta se pomstí. „Dcera je vystresovaná," dodává. „Jde nám o to, aby bylo město více bezpečné," vysvětlil další člen rodiny, proč souhlasili se zveřejněním.

„Nám zatím nebylo nic oznámeno," sdělila mluvčí státní policie Ludmila Světláková. Policisté přesto na podnět Deníku ve spolupráci se strážníky zesílili v centru města výkon služby, častěji ho kontrolují.

Nebyl to jediný případ. Za poslední měsíc městská policie zaznamenala další dva incidenty s účastí dětí.

Konopí. Ilustrační foto.
Teenager prodával drogu v centru Mostu, další marihuanou zaplatil za nocleh