Před chomutovským soudem stanul devětačtyřicetiletý Richard Slaný z Klatov. Čelí obžalobě z brutálního znásilnění bývalé manželky, se kterou žil společně se dvěma dětmi v Chomutově. Ženu měl zároveň dlouhodobě obtěžovat a psychicky týrat. Pokud jej senát uzná vinným, hrozí mu až osmileté vězení. Slaného přiváží na jednání soudu eskorta z vazební věznice. Důvodem je obava, že by na svobodě mohl ve svém jednání vůči poškozené pokračovat.

Pronásledování

Slaný podle státního zástupce v době od března do července 2013 bývalou manželku, s níž má nyní šestnáctiletého syna a čtrnáctiletou dceru, opakovaně ponižoval, několikrát vykázal ze společného bytu, odposlouchával její hovory z mobilních telefonů, či posílal jejímu zaměstnavateli e-mailové zprávy z anonymní adresy s cílem exmanželku zdiskreditovat, a připravit tak o práci. Vyvěšoval také u jejího pracoviště plakáty s urážlivým textem o ní. Měl také bránit jejímu styku s dětmi. Koncem dubna 2013 pak Slaný podle obžaloby bývalou manželku omámil pomocí léků a ve svém bytě v Klatovech, kde bydlel s oběma dětmi, ji bezbrannou brutálně znásilnil.

Vinu odmítá

Veškerou vinu Slaný při zahájení hlavního líčení u soudu loni v listopadu odmítl, a to ve všech bodech obžaloby. Nepopřel, že měl s bývalou ženou pohlavní styk, byl však podle něj oboustranně dobrovolný, stejně jako použité praktiky při něm. „Mrzí mě, že jsem se nechal svést. Už se o něco pokoušela i dříve," uvedl na adresu své exmanželky. Nikdy jí podle svých slov fyzicky nenapadl ani neublížil. „Násilí vůči ženám se mi příčí," řekl.

Měla strach

U soudu už se dříve vystřídalo patnáct svědků.Ve středu senát vyslechl kolegyni poškozené z práce. Vypověděla, že se s exmanželkou obžalovaného sblížily a navázaly kamarádský vztah. Když ji proto na Silvestra 2012 zavolala, že ji v té době ještě manžel vyhodil z bytu, poskytla jí azyl u sebe. „Ptala jsem se jí po čase, proč není se svými dětmi. Řekla mi, že to nejde, že má strach. Nechtěla však být konkrétní. Myslím, že se mi nechtěla svěřit. Vím ale, že se jí po dětech stýskalo, často plakala," doplnila svědkyně.

Porucha osobnosti

Při středečním jednání soudu vystoupil i soudní znalec v oboru psychiatrie, který vypracoval posudek na obžalovaného. Uvedl, že Slaný netrpí žádnou duševní chorobou, jen poruchou osobnosti. „Ta se projevuje emoční nestabilitou, může vést případně i k agresivitě. Zkoumaný má ale plně zachované rozpoznávací a ovládací schopnosti. Nenavrhoval jsem proto žádné léčebné opatření," shrnul znalec.

Bála se setkání

V neprospěch obžalovaného vyzněla jednoznačně policejní výpověď jeho první ženy. Brali se v roce 1989, rozvedli po dvou letech. Před soudem se ale žena vystoupit bála, nechtěla se se Slaným potkat. Její slova proto tlumočila předsedkyně senátu Lenka Chalupová. „Udělal mi ze života peklo. Namáčel mi šaty, abych nemohla nikam chodit, zamykal mě na záchodě. Tam ze mě také jednou strhal šaty a znásilnil mě. Psychicky jsem se zhroutila a léčila se na psychiatrii," citovala.

Hlavní líčení poté odročila na 18. únor.