Rozhodl o tom krajský soud v Ústí nad Labem. Mikoláš navíc musí podstoupit i ústavní sexuologickou léčbu. Rozsudek je nepravomocný, odsouzený se totiž na místě odvolal.

Čtyřiačtyřicetiletý Petr Mikoláš měl podle obžaloby v loni v létě v Kadani pohlavně zneužít dohromady pět chlapců ve věku od 7 do 13 let. Obviněný je i ze znásilnění. Mikoláš údajně chlapce hlavně osahával a manipuloval s jejich přirozením. (Více zde: Kluci u soudu: „Strejda nás osahával a ukazoval porno")

Podle státního zástupce všichni chlapci za Mikolášem docházeli do jeho domu. Jeho domácnost byla pro chlapce atraktivní tím, že v ní měli k dispozici elektronické vybavení. Hráli hry na Xboxu či mohli využívat internet. Lákal je také na využívání zahradního bazénu. Mikoláš nakonec zneužil důvěry i jisté autority, které u chlapců získal.

ŘADA SVĚDECTVÍ

U soudu zaznělo například svědectví jedné ženy, která měla s Mikolášem žít v partnerském vztahu. Intimní život podle ní s Mikolášem nevedli a ani ho po ní nevyžadoval.

Mikoláš doma chodil nahý. Děti musely u něho v bytě chodit též bez oblečení. Mikoláš uvedl, že musely respektovat pravidla jeho bytu. Bránil se, že soudní líčení je komplotem proti němu. Například jednu z obětí svých sexuálních praktik obvinil, že mu chlapec odcizil elektroniku za 60 000 korun. Rozebíral do detailu údajné negativní vztahy mezi dětmi, a jejich rodiči. Hovořil o obrovské lásce k dětem, ale také o nefunkčnosti rodiny jednoho z chlapců a citové chudobě jeho rodiny. (Více zde: „Jen jsem kluky učil hygienu," brání se Kadaňák u soudu )

NUTNOST LÉČBY

Při procesu bylo klíčové vyjádření soudního znalce z oboru sexuologie. Ten potvrdil, že muži byla diagnostikována porucha sexuální preference homosexuální pedofile. Znalec proto navrhl Mikolášovo sexuologické ústavní léčení. Mikoláš věrohodnost závěrů soudního znalce odmítá.

Předseda trestního senátu Ondřej Peřich uvedl, že při dokazování viny využil videozáznamy s výpověďmi nezletilých. „Důležitý byl rovněž názor soudního znalce z oboru psychologie dětí a mládeže. Znalec výpovědi dětí nezpochybňoval. Jejich reakce byly spontánní a autentické," dodal Peřich.