„V letošním roce se nám podařila spolupráce s Povodím Ohře a zahájení proběhne na vodním díle Nechranice 26. dubna od 10 hodin, na němž se uskuteční den otevřených dveří. Návštěvníci si prohlédnou přelivové nádrže, vrátnici s informační tabulí a to nejlepší průchod chodbou k věžovému objektu a nahlédnutí do strojovny," informuje ředitelka Destinační agentury Dolní Poohří Libuše Novotná Pokorná.

Spolu s tím mohou zájemci také navštívit Farmářské trhy v Březně u Chomutova nebo s dětmi absolvovat Dračí cestu. Zpestřením dne je projížďka historických vozidel, která vyrazí na trase Chomutov Nechranice Chomutov mezi 13. a 14 hodinou. Zahájení sezony ukončí 27. dubna probouzení Březenského draka.

Síť infocenter je hotová

Během dubna až července se podle slov ředitelky destinační agentury koná mnoho významných akcí, a to jak v městech, tak v obcích Dolního Poohří. Jde o akce jak kulturní, tak sportovní a jejich seznam si můžete prohlédnou na jiném místě této strany. „Seznam akcí od začátku dubna naleznou návštěvníci ve všech infocentrech Dolního Poohří i v širším okolí," slibuje Libuše Novotná Pokorná.

Jejich síť byla prakticky dokončena otevřením nového informačního centra v Lounech 24. března. Nové prostory našlo v přízemí rohového domu, kde se protíná Mírové náměstí a ulice Pražská. Nová je i provozní doba infocentra, denně od 9 do 17 hodin.

Lounské městské informační centrum bylo posledním z infocenter Dolního Poohří, které bylo po renovaci přestěhováno do nových prostor. Stejnou cestou již loni v září prošlo městské infocentrum v Kadani, které se přestěhovalo z budovy radnice do ulice Jana Švermy 7. Úspěšnou renovaci, a tím i zvětšení prostor pro návštěvníky, má od loňského roku také infocentrum v Žatci. Vylepšené prostory má od začátku letošního roku Městské informační centrum v Klášterci nad Ohří.

Dvanáctka tipů a 4K karta

„Myslím, že místní obyvatelé i turisté změny uvítají a budou častými návštěvníky těchto informačních bodů, které jsou většinou prvním místem při návštěvě města a regionu Dolní Poohří," věří Libuše Novotná Pokorná.

Infocentra mimo jiné nabízejí i novou propagační tiskovinu s 12 tipy na výlet strávený v regionu „Na vlně zážitků po Dolním Poohří". Na 28 stránkách se prezentuje 12 atraktivit z oblasti Klášterecka, Kadaňska, Žatecka, Lounska, Postoloprtska, Podbořanska Chomutovska a Jirkovska. Publikaci si rovněž můžete prohlédnout a stáhnout na webových stránkách www.dolnipoohri.cz.

Od začátku května bude k dispozici „4K karta Brány do Čech". Slevová karta se tak v letošním roce rozšířila o subjekty nejen v Dolním Poohří, ale i v destinaci České středohoří. Systém pořízení karty je stejný jako v loňském roce pomocí aktivačního kódu pořízeného prostřednictvím SMS zprávy. Více informací o projektu se dozvíte na www.4kkarta.cz.

Cyklostezka Ohře bude i na webu

Pamatují tu samozřejmě i na cyklisty. V dubnu zahájí provoz internetové stránky www.cykloohre.cz, kde návštěvník najde informace k cyklostezce Ohře v celé její délce od hranice se Spolkovou republikou Německo až po Litoměřice, kde navazuje na Labskou stezku.

Ve stejném období vyjde leták s mapou, kde budou vyznačeny turistické zajímavosti na trati. Leták bude k dispozici v infocentrech Dolního Poohří, ale i v Karlovarském kraji.

Fotografická a výtvarná soutěž

Destinační agentura vyhlásila pro tuto sezonu i dvě soutěže. První je pro všechny, kteří rádi fotografují. Má tři tematické okruhy: Historie a památky, Příroda, krajina a řeka Ohře a Lidé. Fotosoutěž „Poohří vaším objektivem" má uzávěrku 20. září. Výstava soutěžních snímků a ocenění nejlepších fotografů proběhne v listopadu 2014 v Galerii Sladovna v Žatci.

Podrobné informace o fotografické soutěži získáte na webových stránkách www.dolnipoohri.eu, stejně jako pro druhou soutěž, výtvarnou, pro děti do 15 let „Hrady, zámky, kláštery a kostely na Ohři". Uzávěrka prací je 14. června. Výstava a vyhlášení nejlepších děl proběhne na konci června, také v Galerii Sladovna v Žatci.

Stop and Stay bude tentokrát v Žatci

Významnou událostí pro turistickou destinaci bude regionální konference Stop and Stay zaměřená na cestovní ruch, která se po pěti letech stěhuje z Litoměřic do Dolního Poohří. Vzájemnou dohodou o spolupráci vyvrcholila společná jednání mezi Centrem cestovního ruchu Litoměřice jako pořadatelem předchozích ročníků a Destinační agenturou Dolní Poohří k tomu, aby se její 6. ročník uskutečnil 24. a 25. dubna v Chrámu Chmele a Piva v Žatci.

Všechny informace o připravované konferenci jsou na www.stopandstay.cz.