Výtěžek letošního ročníku STŘIHATON 2016 je věnován Občanskému sdružení Pferda, které poskytuje sociální služby dospělým s mentálním postižením. Podpořil tak lidi, kteří jsou kvůli svému handicapu závislí na pomoci druhých. Jak konkrétně Střihaton probíhal, a jaká byla atmosféra v kadeřnických salonech, jsme se zeptali Jany Burdové, která spolu se svým pracovním týmem podporuje tuto akci každý rok.

„Střihaton má dva dlouhodobé cíle. Jedním z nich je získat pomocí spolupráce kadeřníků a veřejnosti co nejvíce peněz na pomoc potřebným a druhý spočívá v připomenutí, že mezi námi žijí lidé, kteří potřebují naši pomoc. U nás ve studiu tuto akci připravují tři lidé průběžně dva měsíce předem. Každý rok si dáváme cíl, překonat ten minulý Střihaton nějakou inovací a především ve výši „vystříhaných" peněz. Tentokrát ale výsledek překonal naše očekávání, neboť se nám povedlo přispět do společné částky opravdu významným dílem 70 335 korun.

Je výsledkem nejen stříhání, do kterého se u nás zapojil každý, kdo to umí, ale také jsme celý den pilně prodávali výsledky práce lidí z pekárny Na plechu. Celý den jsme zvali na kávu a švestkové, čokoládové a jiné dorty a příspěvek z tohoto prodeje jsme přidali k tomu kadeřnickému. Pekárna na plechu je tréninková dílna, která umožňuje handicapovaným lidem pracovat a žít tak o trochu normálnější život. Jejich dorty chutí i vzhledem konkurují těm, které znám z profesionálních cukráren. Byly vynikající, ochutnala jsem je všechny. Pferda provozuje také tréninkovou kavárnu Láry Fáry a další dílny. Výtěžek z letošního Střihatonu bude konkrétně pomáhat vybudovat tréninkový byt, jehož cílem je připravit mentálně postižené lidi na praktický život v domácnosti a péči o ni. Pferda již jeden byt úspěšně provozuje, ale až dosud byl pouze pro ty, kteří jsou tělesně fit. Není totiž bezbariérový. Náš příspěvek pomůže vytvořit prostředí domova i těm, kteří mají kombinované postižení a jsou omezeni v pohybu a umožní tak důstojnější a třeba o něco šťastnější život.Sedmý ročník charitativní akce Střihaton

Tento den opět přijela podpořit česká herečka a moderátorka Tereza Kostková. Jana Burdová jí střihla ofinu podle posledních trendů z Londýnských salonů a prozradila nám, že na konec srpna plánují s Terezou velkou změnu barvy vlasů. Proč až na konci léta? Tereza bude trávit skoro celé léto na moři, slunce by prý celou práci za pár dnů zrušilo. Zeptali jsme se Terezy, jak si užila letošní Střihaton: „Letos je to popáté, co se Střihatonu ve Studiu Jana Burdová osobně účastním a opět to byl velký zážitek. Atmosféra byla nesmírně pozitivní a tým kadeřníků odvedl výjimečnou práci. Libí se mi, jak se Studiu Jana Burdová a Janě samotné daří různými projekty propojovat skvělé kadeřnické služby s myšlenkou pomoci dobré věci,"

„Střihaton mám moc rád. Je to speciální den, kdy svou prací pomáháme, a navíc máme možnost tuto radost sdílet s našimi klienty a přáteli, kteří se této jedinečné akce rozhodli zúčastnit," říká majitel Studia David Hora a dodává: Velký dík patří všem našim zaměstnancům, kteří předvedli skvělý výkon. Kadeřníci devět hodin v kuse stříhali a zbytek týmu je neúnavně podporoval bezvadnou organizací a to vše s dobrou náladou a úsměvem. „Během celého dne se nám podařilo ostříhat a vyfoukat více než 45 žen a mužů, kteří si odnesli krásný střih, a dobrý pocit z pomoci těm, kteří žijí mezi námi a kvalita jejich života je závislá na pomoci nás všech.

Do Střihatonu se pravidelně zapojují i studenti oboru kadeřník ze střední odborné školy Litvínov-Hamr, kteří pomáhají svou prací k bezvadnému průběhu této akce. I letos skvěle reprezentovali svou školu. „Jejich snahu oceňujeme, stejně jako děkujeme těm, kteří je na tento náročný den dobře připravili." Připomíná Michaela Horáková, manažerka Studia a dodává: „Důležitá je pro nás pomoc také těch klientů a přátel, kteří se tento den nemohli zúčastnit, ale ponechali své finanční příspěvky ve studiu při své návštěvě. Významně nás podpořila příspěvkem 15 tisíc korun Mgr. Lenka Graf prostřednictvím fondu Centopol energie pomáhá, jehož je patronkou." A Jana Burdová se připojuje: „Všem, kteří jste pomohli, patří velikánský dík. Mé poděkování patří také skupině Redken, která tuto akci každoročně organizuje, stejně jako vybírá nadace, kterým bude pomoženo. Děkuji i Deníku za mediální podporu, přispěl tak k povědomí o organizaci Pferda.

Věřím, že někoho z vás inspiruje k nějaké formě pomoci, třeba někomu z lidí kolem vás, kteří potřebují podporu. A nemusí to být vždy peníze, někdy stačí darovat něco, co už nepotřebujeme, nebo pomoci dobrovolnou prací," uzavírá letošní ročník Jana Burdová.